Honing slingeren

25 juli – Midden in de zomer zijn de bijen al weer klaar voor de winter.

Door de zorg van de imker hebben ze veel meer honing gemaakt dan ze nodig hebben en die honing kan verantwoord worden afgenomen van de bijen. Maar hoe krijg je die honing nu uit de raat? Dat zie je in deze video!


Het plaatsen van de bijenkasten met twee bijenvolken

Actium wonen in Assen heeft sinds het late voorjaar van 2023 eigen bijenkasten. Deze zijn geplaatst naast het gebouw van Actium en daar dragen de bijen nu bij aan een verbetering van de biodiversiteit.

Actium weet dat een groene omgeving met veel verschillende planten en dieren bijdragen aan een goed leven. Daar passen deze bijenvolken uitstekend bij als één van die verschillende dieren in de omgeving, welke niet alleen heel veel bloemen bestuiven maar elk jaar ook nog eens heerlijke honing leveren!


De eerste controle bij de bijen na de verhuizing

6 juli – Verleden week zijn de bijen van de imkerij naar Assen verhuisd. En hoewel dat voor Actium gesneden koek is, is zo’n verhuizing voor de bijen toch wel spannend.

In deze video zie je de eerste kastcontrole na de verhuizing en of alles bij de bijen nog in orde is.

Bijenkasten voor Actium wonen in Assen

29 juni – In deze video een kleine preview van de plaatsing van de bijenkasten bij Actium in Assen afgelopen juni. Binnenkort een update!


Populaire video:
Bijenkasten plaatsen bij Actium

Genieten van bijen in je tuin
Bedrijvigheid bij het insectenhotel.

Wilde bijen en honingbijen vliegen samen in je eigen tuin. Zonder al te veel moeite herken je diverse soorten zoals metselbijen, wespbijen, hommels en honingbijen. Leuk om eens naar te zoeken in je eigen tuin!

Een leuk voorbeeld van de rol van bijen in je eigen tuin.
Begin september is de zonnebloem rijkelijk bestoven door diverse bijensoorten. De bestuiving heeft voor de bloem maar één doel en dat is voortplanting. Dit doet de zonnebloem door zaad te vormen, de ons welbekende zonnebloempitten. Inmiddels is het november en draagt de zonnebloem volop vrucht. Vogeltjes die al wat moeilijker voedsel vinden maken dankbaar gebruik van deze rijke voedselbron.
Zo dragen bijen heel concreet bij aan de lokale biodiversiteit.

Honingbij en wilde bij, samen op een zonnebloem

Even een dagje opletten in de tuin. In dit filmpje zie je een aardhommel, steenhommel, het vosje en heel even een honingbij. Vooral de Amerikaanse sering lokt enorm veel hommels en bijen, op een struik zoals hier te zien zoemt het de hele dag door.
Let ook op de klompjes met stuifmeel die de bijen verzamelen. Dit hangen ze aan hun speciaal gevormde achterpoten. Tegelijk slaan ze de nectar op in hun honingmaag en zo vliegen ze volgeladen terug naar ‘huis’ om voedsel voor aan het broed en de jonge bijen te bieden. Uiteraard elk met hun eigen leefwijze.

Tijdens de wintermaanden hebben de bijen van Coop Schippers Odoorn bij de imker op stal gestaan. Daar vlogen ze al vroeg uit.

Bij de imkerij
Het levert altijd mooie plaatjes op als er (eindelijk) weer eens sneeuw valt. De bijen zitten bij deze lage temperaturen op de wintertros en houden elkaar warm, van een pak sneeuw voor de deur worden de bijen dan ook niet warm of koud. Die blijven lekker binnen.

Voor de liefhebber: Op de imkerij heb ik een klein volkje staan. Deze komt van een afgekomen zwerm die ik in augustus nog heb geschept. Dat is erg laat in het jaar en mogelijk van een bijenkast afkomstig waar simpelweg te weinig voer in zat op dat moment. Een ‘hongerzwerm’.
Het volkje is doordat het al laat in het seizoen was erg klein gebleven, te weinig tijd om te groeien. Ik heb ze volop bijgevoerd tot diep in oktober en doordat de voerbak bovenop de ramen stond hebben de bijen wildbouw boven de ramen gebouwd. Nu zit de wintertros dus zowel tussen als boven de ramen. Hopelijk zijn ze sterk genoeg om de wintermaanden door te komen, dat weten we pas in het voorjaar.

Wat doen de bijen als het te warm en druk is in de kast?

Als je van bijen geniet kan je ze lokken. Zo veel als hier bij de imker zullen het er niet worden.