Tijd voor de honingoogst!

27 juli – De bijen hebben hard gewerkt en een mooie voorraad honing gemaakt. Meer dan ze zelf nodig hebben en dan kan er een groot deel verantwoord worden afgenomen.

Dat is dus lekkere honing, uit Veenoord en Nieuw-Amsterdam, verkrijgbaar bij Albert Heijn Klaver Kortwijk!
Een leuke klus en veel (jonge) klanten van de Albert Heijn helpen graag even mee. Bekijk in deze video hoe dat in z’n werk gaat.


Een extra honingkamer op de kast

19 juni – Het gaat goed bij de bijen op het dak. Zo goed zelfs dat er te weinig ruimte is om alle nectar op te slaan. Tijd voor een extra honingkamer. Dit geeft ruimte om de nectar op te slaan waar weer lekkere honing van wordt gemaakt en zorgt ook dat de koningin ruimte houdt om eitjes te leggen voor nieuwe jonge bijen.


Honing en heel veel jonge bijen op komst

1 juni – Voor wie vaak aan de voorkant van de Albert Heijn komt even een kijkje waar de kast ook al weer staat. En gelijk een kijkje in de kast. Daar is al volop honing te zien! Bovendien is de koningin zeer actief want er komen volop jonge bijen aan.


Een kastcontrole bij de bijen

20 mei – Bij de bijen op het dak van de Albert Heijn in Nieuw-Amsterdam groeit het bijenvolk mooi. In dit filmpje zie je een fraai raam met broed, waar de jonge bijen uitkomen.


Waskaarsen maken in de supermarkt

28 februari – Het is vakantie en dan heb je vaak even tijd voor een leuke activiteit.
De ‘huisimker’ van de bijen op het dak van Albert Heijn Nieuw-Amsterdam heeft daarom deze week een leuke workshop waskaarsen maken gegeven.
Daarbij worden waskaarsen gemaakt door deze steeds te dompelen in gesmolten bijenwas.
De bijen die bij de supermarkt wonen maken de honingraat van hun eigen was. Na enige tijd vervangt de imker deze was om de hygiëne in de bijenkast goed te houden en wordt de overbodige bijenwas gesmolten.
Daarvan kan je, net als vroeger altijd werd gedaan, heerlijk geurende waskaarsen maken!
Leuk dat er zoveel mensen mee hebben gedaan!


Het bijenvolk wordt aangevallen door wespen

7 september – Het volk op het dak van Albert Heijn in Nieuw-Amsterdam heeft een aanval van wespen te verduren.

Wespen hebben in de nazomer weinig taken meer in het eigen volk, maar zijn nog wel op zoek naar voedsel. De opgeslagen honing van bijen, en de bijen zelf, zijn een welkome voedingsbron voor de wespen. Dan willen ze wel eens proberen een bijenvolk leeg te roven.


Honing slingeren!

29 juli – Na weken hard werken hebben de bijen op het dak in Nieuw-Amsterdam heel veel honing gemaakt. Zoveel zelfs dat er verantwoord honing afgenomen kan worden. Deze slingeren we natuurlijk binnen, in de supermarkt!


Verzegelde honing op het dak

12 juli – De meeste medewerkers van jouw Albert Heijn zijn toch echt op het dak te vinden. Daar vliegen zo’n 50.000 dames rond om de lekkerste honing te maken!
Die is nu klaar en gaan we op vrijdag 29 juli slingeren in de supermarkt.

Kom gerust langs om te kijken of om mee te helpen!


Een mooie controle bij de bijen

17 juni – De zomer komt eraan en dan hebben de bijen er al veel werk opzitten. Het volk is groot geworden en ze hebben van de voorjaarsbloemen al veel nectar en stuifmeel verzamelt. Van de nectar maken ze heerlijke honing en alle honing die over is brengen ze naar de honingkamers bovenin de kast.


De bijen vliegen weer uit!

19 mei – Nu de dakdekker klaar is staan de bijen weer op het dak van de Albert Heijn. Ze vliegen weer rond en vinden al veel verse nectar. Hiervan maken ze volop honing, zo is te zien in de video!


De bijen vliegen het dak weer op

9 mei – De dakdekkers zijn klaar en het dak ziet er weer prima uit. De bijen die tijdelijk bij de imkerij stonden kunnen dus weer teruggeplaatst. De dakdekker bood aan daarbij wel even te helpen, en blijkbaar kan dat alleen met grootse middelen… 😉


Levendige bijen in Nieuw-Amsterdam

12 april – Het voorjaar vordert en het is nu warm genoeg om in de kast te kijken.

Bij de bijen van Albert Heijn Nieuw-Amsterdam gaat het gelukkig erg goed. De koningin is volop eitjes aan het leggen en er zijn al genoeg bijen uit de winter gekomen om deze te verzorgen. Dan kan het volk de komende weken flink groeien.

Een goede start van het nieuwe seizoen!


Winter in Nieuw-Amsterdam

Het is in de winter vrij rustig bij de bijen.
Ze vliegen op een warmere dag enkel naar buiten om te ontlasten en dan snel weer terug. Zodra de koningin weer eitjes gaat leggen maken de bijen het in de kast wel 35 graden warm!

Toch is het rond de jaarwisseling tijd om de kast even te openen. De bijen krijgen dan een behandeling om de varoamijt te bestrijden. Door deze mijten worden veel ziekten overgedragen in het bijenvolk.
Wanneer het enkele dagen koud is geweest ben je er als imker vrij zeker van dat er even geen eitjes zijn gelegd door de koningin en dat is het ideale moment. Dan wordt de bijenkast even open gemaakt, de behandeling uitgevoerd en de kast snel weer gesloten. Zo verliezen de bijen zo min mogelijk van hun warmte.
Daarna laat je ze tot het voorjaar beter met rust.


Honing slingeren

10 augustus – Hoewel het een koud voorjaar was heeft de zomer voor de bijen veel goed gemaakt. Alles kwam in bloei in de omgeving en de bijen hebben dan ook heel veel nectar gevonden waarvan ze heerlijke honing hebben gemaakt.

In deze video zie je hoe de honing is geslingerd in ‘t Veurhuus in Sleen samen met klanten van Albert Heijn Klaver Kortwijk.

Uiteraard is deze pure lokale honing uit Nieuw-Amsterdam verkrijgbaar waar het gemaakt is: Bij Albert Heijn Nieuw-Amsterdam!


Er is al verzegelde honing zichtbaar bij de bijen

12 juli – De bijen gaan tot diep in de zomer door met het zoeken van nectar bij de bloeiende planten. In een bebouwde omgeving, zoals Nieuw-Amsterdam en Veenoord, staat in de zomer gelukkig van alles in bloei. Zo halen de bijen volop stuifmeel en nectar binnen. Niet alleen om het volk te voeden, maar ook om reserves aan te leggen. De nectar wordt in de honingkamer opgeslagen en dat is uiteindelijk zoveel dat we dat gerust af kunnen nemen.
Over een paar weken dus honing slingeren met Nieuw-Amsterdamse honing!


De bijen vinden volop nectar voor honing

31 mei – Eindelijk is het lekker weer geworden en de bijen vliegen nu dan ook volop! Ze hebben veel jonge bijen te verzorgen en daarom nectar en stuifmeel nodig. Dat is gelukkig in grote hoeveelheden te vinden nu want er staat van alles in bloei.

In deze video zie je duidelijk dat de bijen voldoende voedsel vinden en al veel honing opslaan. Dit doen ze zowel in de honingkamer, waar we de honing van kunnen oogsten later in het jaar als in de zogeheten broedkamer. Dit is de honing, met daartussen vaak stuifmeel welke de bijen gebruiken om de jonge bijen mee te voeden.

Daarnaast kan je op een raampje bijen dat ik van de zijkant van het volk pakte goed het verschil zien tussen de werksters (vrouwtjes) en de darren (mannetjes), de laatste zijn een stuk groter en hebben een ronder achterlijf.


De eerste controle na de winter

23 maart – Na de winterperiode is het altijd weer spannend hoe een bijenvolk het doet in het voorjaar. Zodra het weer een beetje lekker weer is kan je de bijen al zien vliegen, dat doen ze bij een temperatuur boven de 15 graden maar vaak al eerder.

Die temperatuur wil je zeker hebben om als imker in de kast te kijken. Dat is belangrijk omdat er nog niet heel veel bomen en bloemen bloeien maar de bijen toch al weer voedsel nodig kunnen hebben. Als de bijen op tijd zijn begonnen met een nieuw broednestje dan hebben ze veel stuifmeel en nectar nodig om dit te verzorgen. Soms alweer zoveel dat de bijen tekort komen met hun eigen wintervoorraad. Daar kan je als imker bij helpen door – zoals in dit filmpje te zien is – extra suikerdeeg aan te bieden. Dit verwerken de bijen snel en daarmee hebben ze een vliegende start voor het voorjaar!


Wat doen de bijen in de koude wintermaanden?

5 januari – Vaak hoor ik dat ik het als imker wel rustig zal hebben in de winter. De bijen zijn dan immers in winterslaap…?

Niets is minder waar!

De bijen zijn bijzonder druk om als volk de koude wintermaanden te overleven. Dit doen ze niet door in een winterslaap te gaan maar juist door heel dicht op elkaar te kruipen. Ze zitten in een soort bal of kluwen van bijen opeen in de kast. Daar kruipen ze constant op en over elkaar heen om te ventileren, warmte te maken en bij het voedsel dat ze hebben opgeslagen te komen.

Zo houden ze de temperatuur constant op ongeveer 25 graden Celcius in de kast!

Overigens, het klopt dat je het dan als imker wat minder druk hebt…


Herkenbaar? Het laatste beetje honing uit de pot…

12 december – Nu het buiten wat kouder wordt is het vast herkenbaar dat de honing in de pot sneller hard wordt.

Zonde? Welnee, volkomen natuurlijk en gemakkelijk op te lossen!

Lees hier enkele methoden om de honing snel weer vloeibaar te maken zodat je weer kan genieten van heerlijke Tuinhoning.


Bijenwas smelten en verzorgende crème maken

2 december – De winterperiode is voor de imker wat rustiger. De bijen trekken zich terug in de kast en houden met elkaar de temperatuur op peil zodat het volk de winter goed door komt.

Daardoor is er wel tijd om de zuivere bijenwas die deze zomer is geoogst bij Albert Heijn Nieuw-Amsterdam te verwerken.

Hier wordt een verzorgende crème van gemaakt. Een uniek lokaal product voor de supermarkt! Een eigen huidverzorgende crème, met natuurlijke bijenwas uit de eigen omgeving.


De bijen vliegen nog

23 oktober – De bijen vliegen met ons mee het najaar in. Ze vliegen echter wel steeds minder.

Als je goed kijkt zie je in dit filmpje nog een paar bijen vliegen voor de kast, maar het wordt inmiddels bijna te koud en dan blijven ze in de kast. Daar vormen ze een grote kluwen bijen, de ‘wintertros’, met de koningin in het midden.

Samen houden ze de temperatuur aangenaam om de winter door te komen of zelfs hoog genoeg voor broed wanneer de koningin nog productief is. Bedenk dat ze de temperatuur dan rond de 35 graden weten te houden terwijl het buiten kan vriezen!

Deze bijen hebben genoeg voer om de winter door te komen en ze zorgen ervoor dat ze de hele periode gemakkelijk bij het voer kunnen komen.
Voor de imker een wat rustiger tijd, want de bijen worden met rust gelaten.


Nog een portie voer om de winter door te komen

20 augustus – Vandaag een controle of de eerste gift aan voer goed opgenomen is en een tweede gift met vloeibare suikers voor de bijen. Na deze portie hebben de bijen genoeg om goed de winter door te komen.


Bijvoeren van de bijen

11 augustus – Gaandeweg de zomer maken de bijen zich al weer klaar voor de winter. Ze willen voldoende jonge bijen hebben die in de wintermaanden in de kast actief zijn. Deze jonge bijen krijgen nu te eten van de verzamelde honing en vooral het eiwitrijke stuifmeel.

Als imker bekijk je nu of de totale hoeveelheid voldoende is om de winter door te komen. Mochten de voorraden ergens in januari opraken dan heeft het bijenvolk immers geen enkele kans om te overleven. Het is dan nog te koud en er bloeit niks. Dus hoort bijvoeren ook bij de verzorging door de imker.


Stuifmeel in Nieuw-Amsterdam

23 juli 2020 – Bij de kastcontrole van vandaag bleek het idee om de ‘loze’ ruimte naast het broednest te vullen met een flink stuk karton niet te hebben gewerkt. De bijen gebruiken dit nog altijd als ruimte om de nectar op te slaan. Daar maken ze honing van die niet kan worden geslingerd want er zit te veel stuifmeel en mogelijk zelfs broed tussen.

Helaas vordert de zomer al aardig, dus de kans dat de bijen nog besluiten de honingkamer te gebruiken is al heel klein geworden. Maar wie weet wat er nog voor moois bloeit om nectar te leveren in de tuinen en op de balkons in Nieuw-Amsterdam! Dus we wachten nog heel even af.

Leuk in deze video is dat je twee bijen bezig ziet uit te vinden hoe ze twee verloren klompjes stuifmeel alsnog mee kunnen nemen naar een cel om in op te slaan. De bijen verzamelen deze stuifmeelklompjes bij het bezoeken van bloemen (geen idee van welke plant deze rode stuifmeel komt). Dit hangen ze dan aan een speciaal haakje aan hun achterpoten en nemen het zo mee naar de kast. Daar wordt het normaal afgeknaagd door andere bijen in de kast om op te slaan.

Stuifmeel gebruiken de bijen om de larven en jonge bijen mee te voeden. Het is zeer eiwitrijk. In dit geval liep er waarschijnlijk een bij rond met deze twee klompjes aan haar poten en is ze die verloren tijdens mijn controle. De bijen uit de video hebben er vast een oplossing voor gevonden!


Zomer bij de bijen!

2 juli 2020 – Een update van het bijenleven in de bijenkast op het dak van AH Nieuw-Amsterdam.

Het volk is mooi groot en sterk en ze zijn hard aan het werk om voedsel te halen, nectar op te slaan en daar raat voor te bouwen.

In de video zie je achtereenvolgens een raat van de zijkant van de broedkamer, helemaal vol met honing en een heel klein stukje broed in het midden.

Daarnaast een lege ruimte in de kast, achter het sluitbord. De bedoeling is dat de bijen daar niks bouwen, echter dat doen ze wel. Liever zie ik als imker dat ze bouwen in de honingkamer en daar nectar op gaan slaan om honing te maken.

Nu ‘oogst’ ik de mooie zuivere witte was waar ze in de lege ruimte raat mee bouwen. Deze spaar ik op om later crème en bijvoorbeeld waskaarsen van te maken.


Hoe gaat het met de bijen?

28 mei 2020 – Een kijkje bij de bijen van Albert Heijn Klaver-Kortwijk in Nieuw-Amsterdam.

In de kast gebeurt van alles en de bijen maken heel veel honing voor het eigen volk. De weg naar de honingkamer weten ze helaas nog niet zo goed te vinden. Het is dus nog even geduld hebben tot ze daar voldoende honing in opslaan om te kunnen slingeren. Hopelijk lukt dat in de zomer!

Hierbij spelen in ieder geval twee dingen een rol. In de eerste plaats hebben de bijen namelijk een prachtige nieuwe kast, met nieuwe ramen en raat. Hiermee wonen ze goed en zijn ze flink op weg geholpen om te groeien. Een nadeel is dat ze de weg naar de honingkamer niet goed weten te vinden. Het duurt langer voordat ze gebruik maken van nieuwe raat. Dat gaat met gebruikte raat iets sneller omdat ze dan al kunnen ruiken waar ze naar toe moeten.

Daarnaast is het erg droog geweest de laatste weken. Hierdoor ontstaan lokaal grote verschillen in het aanbod van nectar door de bloemen in de omgeving.

Gelukkig vinden de bijen meer dan genoeg nectar om voor zichzelf te zorgen, want de ramen in de zogeheten broedkamer, waar de bijen wonen zeg maar, zitten langs de randen en bovenaan al mooi vol met honing. Daarmee lijkt het een kwestie van tijd tot ze de honingkamer ook gaan gebruiken voor het opslaan van honing.


Help! Een zwerm bij de supermarkt

16 mei 20202 – Dit weekend was ik net onderweg naar de bijenkasten voor een controle. In de maand mei moet je minimaal wekelijks controleren hoe het volk groeit. Als dat erg snel gaat maken ze namelijk zelf een nieuwe koningin en dan besluit de oude koningin samen met een deel van het volk de kast te verlaten op zoek naar een nieuwe woning.

Ik zat net in de auto en ontving een berichtje van Bea Kortwijk dat klanten overlast hadden van bijen in de supermarkt in Nieuw-Amsterdam.

Dat kan toch niet waar zijn? Het volk is toch niet gaan zwermen? Bij de vorige controle was er nog geen enkele aanwijzing hiervoor en had het volk nog alle ruimte om te groeien.

Uiteraard ben ik direct gaan kijken en bij de supermarkt zag ik helaas al niks meer van de zwerm. Op onderstaande foto’s echter het bewijs dat die toch langs de supermarkt is getrokken. Dus heb ik ook goed in de bijenkast op het dak gekeken. Hier liep de koningin nog gewoon in haar volkje rond. De bijen waren rustig en er waren nergens aanwijzingen dat er een nieuwe koningin in de maak is.

Kortom, geen zwerm van het bijenvolk op het dak van de winkel. Mogelijk was het dus een zwerm van een andere imker in Nieuw-Amsterdam die werd aangetrokken door de geuren van de bijenkast op het dak. Ze zijn immers op zoek naar een nieuwe woning. Bijen zijn echter niet zo gastvrij dat ze zomaar bij elkaar intrekken dus is de zwerm waarschijnlijk verder gevlogen. Daarna heb ik nog even contact gehad met twee lokale imkers, zij hebben echter geen meldingen gehad van deze zwerm. Benieuwd waar deze bijen nu terecht zijn gekomen…

Meer over zwermen en wat je kan doen lees je hier

Behoorlijk indrukwekkend zo’n zwerm

Hoe gaat het met de bijtjes?

05 mei 2020 – Vandaag heb ik even een kijkje genomen bij de bijen in Nieuw-Amsterdam. Ik was benieuwd of het volkje al gegroeid is en of ze voldoende voedsel binnen konden halen. Dat bleek het geval! Helaas was het nog te vroeg om ook al honing in de honingkamer aan te treffen. Wel een leuk kijkje in de kast in onderstaand filmpje.


Verslag van de eerste kastcontrole bij AH in Nieuw-Amsterdam

27 april 2020 – Op Koningsdag was het heerlijk weer en een mooie dag natuurlijk om op zoek te gaan naar hare majesteit de koningin!

Die heb ik zien lopen en dat is altijd mooi. Helaas had ze weinig ruimte over om nieuwe eitjes te leggen in de kast. Alles zat vol met broed, nectar en stuifmeel. Daarom staat er nu bovenop de gele broedkamer een blauwe honingkamer zodat het volk meer ruimte heeft om zich te ontwikkelen. En om van alle nectar lekkere honing te maken natuurlijk!

Helaas zijn de beelden van de controle zelf niet gelukt, blijkbaar is een imker nog niet per sé een goede cameraman… Daarom een kort verslag van de controle.


De bijenkast op het dak van AH Nieuw-Amsterdam is geplaatst

21 april 2020 – De verhuizing is een feit: Er woont vanaf vandaag een bijenvolk op het dak van Albert Heijn Klaver-Kortwijk te Nieuw-Amsterdam!

Nieuw-Amsterdam heeft er daardoor per direct enkele tienduizenden bestuivers bij. Dat is goed voor de biodiversiteit en als er straks honing geslingerd kan worden is dat uiteraard unieke honing: Honing uit Nieuw-Amsterdam, onder andere uit de tuinen van de klanten van Albert Heijn. Want de bijen vliegen in een gebied van ongeveer 2 tot 3 kilometer rondom de bijenkast. Daarbij bezoeken ze alle tuinen van de inwoners van Nieuw-Amsterdam op zoek naar nectar voor de lekkerste honing.

Hieronder een mooie video van de plaatsing.


Eerst verhuizen naar de nieuwe woning, dan verhuizen naar jouw Albert Heijn

15 april 2020 – Volgende week verhuizen er twee bijenvolken naar jouw supermarkt.

De bijen zelf zijn momenteel ook aan het verhuizen en wel van een wat kleinere oude bijenkast naar een grotere nieuwe bijenkast. Dat duurt drie weken omdat in die periode een bij wordt geboren. De koningin legt eerst een eitje dat daarna, gevoed door de werksters, een larfje wordt. De werksters sluiten vervolgens de cellen waarin de pop zich ontwikkeld tot bij.

De koningin zit vandaag al ruim twee weken in de nieuwe kast daar legt ze eitjes. Dat doet ze eigenlijk haar leven lang en met dit mooie weer staat alles op groen om flink eitjes te leggen. Tegelijkertijd wordt door een speciaal rooster verhinderd dat de koningin terug kan naar de oude kast. Daarom loopt in uiterlijk drie weken tijd alle broed in de oude kast uit en daarna gaan alle bijen naar de nieuwe kast, terug naar de koningin die ze weet te lokken met geuren.


Primeur voor Albert Heijn Klaver-Kortwijk

4 april 2020 – Bij Albert Heijn geloven we dat we met veel kleine stapjes, grote resultaten kunnen behalen. Dat als we met z’n allen iedere keer een beetje meer doen, we ook iedere keer een beetje meer bereiken. Zo kunnen we bijvoorbeeld meer doen voor de wereld, de mensen die onze producten telen of produceren en de dieren.

Daarom plaatsen we deze maand bijenkasten op onze winkel in Nieuw-Amsterdam. De imker zorgt voor de bijen en de bijen zorgen voor bestuiving in de buurt, verbetering van de biodiversiteit en daarmee meer leven in de omgeving. Daar profiteert de hele buurt van en u merkt het in uw tuin. Bovendien maken de bijen lekkere honing. Honing uit uw eigen tuin! Op Tuinhoning.nl leest u hier alles over.

Helpt u ons mee? In de winkel verkopen we nu zakjes bloemenzaad. Een biologisch mengsel voor bijen en vlinders. Door deze zaadjes te zaaien helpt u de bijen straks voldoende nectar en stuifmeel te vinden. Bovendien wordt u beloond met prachtige bloemen in uw tuin en u helpt direct met een bijdrage om de plaatsing van de bijenkasten mogelijk te maken.

Zo zoemen we straks mooi de zomer in! Als u hier vragen over heeft, stel ze gerust via e-mail of facebook

Populaire video:
Plaatsing van de bijenkasten bij de Albert Heijn in Nieuw-Amsterdam

Lekkere honing
Nadat de honing heeft kunnen bezinken worden de laatste onzuiverheden handmatig verwijderd. Daarna kan de honing onbewerkt en zonder toevoegingen als puur product in potjes. Heerlijk!

Honing slingeren in Lunchroom ‘t Veurhuus
bij Albert Heijn Klaver-Kortwijk in Sleen.

Genieten van bijen in je tuin
Wat doen de bijen eigenlijk in de nacht? Nou, ze slapen niet echt maar vliegen ook niet. In een groot volk zit op warme nachten zelfs een deel van de bijen buiten te ‘chillen’…
Bedrijvigheid bij het insectenhotel.

Wilde bijen en honingbijen vliegen samen in je eigen tuin. Zonder al te veel moeite herken je diverse soorten zoals metselbijen, wespbijen, hommels en honingbijen. Leuk om eens naar te zoeken in je eigen tuin!

Een leuk voorbeeld van de rol van bijen in je eigen tuin.
Begin september is de zonnebloem rijkelijk bestoven door diverse bijensoorten. De bestuiving heeft voor de bloem maar één doel en dat is voortplanting. Dit doet de zonnebloem door zaad te vormen, de ons welbekende zonnebloempitten. Inmiddels is het november en draagt de zonnebloem volop vrucht. Vogeltjes die al wat moeilijker voedsel vinden maken dankbaar gebruik van deze rijke voedselbron.
Zo dragen bijen heel concreet bij aan de lokale biodiversiteit.

Honingbij en wilde bij, samen op een zonnebloem

Even een dagje opletten in de tuin. In dit filmpje zie je een aardhommel, steenhommel, het vosje en heel even een honingbij. Vooral de Amerikaanse sering lokt enorm veel hommels en bijen, op een struik zoals hier te zien zoemt het de hele dag door.
Let ook op de klompjes met stuifmeel die de bijen verzamelen. Dit hangen ze aan hun speciaal gevormde achterpoten. Tegelijk slaan ze de nectar op in hun honingmaag en zo vliegen ze volgeladen terug naar ‘huis’ om voedsel voor aan het broed en de jonge bijen te bieden. Uiteraard elk met hun eigen leefwijze.

De bijen staan nu nog op de stal bij imkerij Bij de Drenth en vliegen daar in de tuin

Bij de imkerij
Het levert altijd mooie plaatjes op als er (eindelijk) weer eens sneeuw valt. De bijen zitten bij deze lage temperaturen op de wintertros en houden elkaar warm, van een pak sneeuw voor de deur worden de bijen dan ook niet warm of koud. Die blijven lekker binnen.

Voor de liefhebber: Op de imkerij heb ik een klein volkje staan. Deze komt van een afgekomen zwerm die ik in augustus nog heb geschept. Dat is erg laat in het jaar en mogelijk van een bijenkast afkomstig waar simpelweg te weinig voer in zat op dat moment. Een ‘hongerzwerm’.
Het volkje is doordat het al laat in het seizoen was erg klein gebleven, te weinig tijd om te groeien. Ik heb ze volop bijgevoerd tot diep in oktober en doordat de voerbak bovenop de ramen stond hebben de bijen wildbouw boven de ramen gebouwd. Nu zit de wintertros dus zowel tussen als boven de ramen. Hopelijk zijn ze sterk genoeg om de wintermaanden door te komen, dat weten we pas in het voorjaar.

Wat doen de bijen als het te warm en druk is in de kast?

Als je van bijen geniet kan je ze lokken. Zoveel als bij de imker zullen het er niet worden…