Tijd om honing te slingeren
3 augustus – Midden in de zomer is het weer tijd om honing te slingeren. Dat hebben we dit jaar weer gedaan in het jubilerende Veurhuus. Samen met geïnteresseerden en klanten. Leuk om eens mee te maken natuurlijk!
De bijenkast wordt voorbereid om honing te slingeren
1 augustus – Zaterdag wordt de honing geslingerd in ‘t Veurhuus. Om de bijen zo min mogelijk te storen wanneer de honingramen worden afgenomen wordt er eerst een uitlaatbord geplaatst in de bijenkast. Daardoor kunnen de bijen uit de honingkamer naar beneden, wat ze ‘s avonds doen, maar kunnen ze niet meer terug naar boven. Zodoende merken ze niet dat er een groot deel van de honing wordt afgenomen en dat werkt erg gemakkelijk voor de imker.
Kom je helpen honing slingeren?
31 juli – De bijen hebben weer volop gevlogen in Sleen en omgeving. 🐝🌺
Tijd om honing te slingeren! 🍯😋
En daar kan je gewoon bij helpen! De imker is zaterdagochtend bij de supermarkt, in ‘t Veurhuus, aanwezig en dan mag je niet alleen kijken hoe het honing slingeren in z’n werk gaat maar ook zelf meehelpen. Superleuk! Zien we je zaterdag? Vanaf ongeveer tien uur.
Hieronder het filmpje dat verleden jaar is gemaakt bij het honing slingeren in de supermarkt.
Een groeiend bijenvolk in Sleen
30 april – De bijen in Sleen genieten deze week van het mooie weer en brengen volop stuifmeel en nectar naar de kast.
Mooi! Dan hebben ze straks ook volop honing over 🙂
Tijd voor de honing oogst!
27 juli – De bijen in Sleen hebben hard gewerkt en een mooie voorraad honing gemaakt. Meer dan ze zelf nodig hebben en dan kan er een groot deel verantwoord worden afgenomen. Dat is dus lekkere honing, uit Sleen, verkrijgbaar bij Albert Heijn Klaver Kortwijk te Sleen!
Een leuke klus waar de veelal jonge klanten graag even bij komen helpen. Bekijk in deze video hoe dat in z’n werk gaat
Bloemetjes en bijtjes in de buurt
26 juni – Voor de bijen in Sleen is het nooit ver zoeken naar voedsel. Bij de bloemen in de omgeving halen ze nectar en stuifmeel op om het volk te voeden. Zo veel nectar zelfs dat ze veel meer honing maken dan ze zelf nodig hebben. Over enkele weken kunnen we dus rustig wat afpakken en heerlijke honing slingeren bij de Albert Heijn.
Harde werksters
1 juni – Best fris vandaag, maar dat weerhoud een imker niet zomaar van een kastcontrole. Wel zorg je er dan voor dat de warmte die de bijen in de kast maken niet zomaar ‘vervliegt’.
In dit filmpje is goed te zien dat er volop jonge bijen aan komen, de koningin doet haar werk goed. Zo goed zelfs dat een harde werkster die haar pootjes vol heeft hangen met stuifmeel even geen leeg celletje kan vinden om het stuifmeel in te stoppen…
De eerste honing bij de bijen in Sleen
20 mei – De bijen in Sleen zijn al flink bezig met het maken van lekkere honing. Ze bewaren deze honing alleen nog niet op de juiste plek in de kast. Daar kunnen ze even hulp bij gebruiken!
Even de bijen in Sleen in beeld
17 april – Het is dit jaar een koud en nat voorjaar. Als imker kan je dan niet wachten tot je weer bij de bijen kunt kijken. Dat kan natuurlijk iedere dag, maar om de kast open te maken moet het toch wel wat warmer zijn. Je hoopt namelijk dat de koningin al volop eitjes legt en die hebben warmte nodig om uit te groeien tot nieuwe bijen. Die warmte maken de bijen zelf en blijft mooi in de geïsoleerde kast. Dus alleen op warmere dagen mag het dak er even af.
Fijn als je dan een gezond volk ziet!
Waskaarsen maken in ‘t Veurhuus
28 februari – Het is vakantie en dan heb je vaak even tijd voor een leuke activiteit.
De ‘huisimker’ van de bijen bij Albert Heijn Sleen heeft daarom deze week een leuke workshop waskaarsen maken gegeven. Daarbij worden waskaarsen gemaakt door deze steeds te dompelen in gesmolten bijenwas. De bijen die bij de supermarkt wonen maken de honingraat van hun eigen was. Na enige tijd vervangt de imker deze was om de hygiëne in de bijenkast goed te houden en wordt de overbodige bijenwas gesmolten. Daarvan kan je, net als vroeger altijd werd gedaan, heerlijk geurende waskaarsen maken!
Leuk dat er zoveel mensen mee hebben gedaan!
Honing slingeren
29 juli – De bijen naast de Albert Heijn hebben goed werk geleverd dit jaar. Daarom kon er verantwoord een mooie hoeveelheid honing geslingerd worden in de winkel en klanten hielpen daar graag aan mee! Een leuke activiteit en een heerlijk zoete beloning.
Even zoeken naar de bijenkast
12 juli – Waar staat de bijenkast ook al weer? Na de verhuizing vanaf het dak wonen de bijen net achter de winkel, op de ‘begane grond’. Vanaf hier vliegen ze volop naar de tuinen in Sleen op zoek naar nectar voor de lekkerste honing!
Een mooie dag voor honing bij de bijen in Sleen
28 april – Een warme dag, heel geschikt om de ontwikkeling van het bijenvolk te controleren.
Veel ‘haalbijen’ zijn aan het vliegen en daardoor werkt het gemakkelijk in de kast. Controle op aanwezigheid van de ‘moer’, de koningin, en of ze eitjes legt.
Dat is allemaal prachtig in ontwikkeling en de bijen hebben zelfs de honingkamer al in gebruik voor de eerste voorjaarshoning!
Levendige bijen in Sleen
12 april – Het voorjaar vordert en het is weer warm genoeg om in de bijenkast te kijken. Bij de bijen van Albert Heijn Sleen gaat het gelukkig erg goed. De koningin is volop eitjes aan het leggen en er zijn al genoeg bijen uit de winter gekomen om deze te verzorgen. Dan kan het volk de komende weken flink groeien.
Een goede start van het nieuwe seizoen!
Winter in Sleen
4 januari – Het is in de winter vrij rustig bij de bijen.
Ze vliegen op een warmere dag enkel naar buiten om te ontlasten en dan snel weer terug. Zodra de koningin weer eitjes gaat leggen maken de bijen het in de kast wel 35 graden warm!
Toch is het rond de jaarwisseling tijd om de kast even te openen.
De bijen krijgen dan een behandeling om de varoamijt te bestrijden. Door deze mijten worden veel ziekten overgedragen in het bijenvolk.
Wanneer het enkele dagen koud is geweest ben je er als imker vrij zeker van dat er even geen eitjes zijn gelegd door de koningin en dat is het ideale moment.
Dan wordt de bijenkast even open gemaakt, de behandeling uitgevoerd en de kast snel weer gesloten. Zo verliezen de bijen zo min mogelijk van hun warmte.
Daarna laat je ze tot het voorjaar beter met rust.
Honing slingeren
10 augustus – Hoewel het een koud voorjaar was heeft de zomer voor de bijen veel goed gemaakt. Alles kwam in bloei in de omgeving en de bijen hebben dan ook heel veel nectar gevonden waarvan ze heerlijke honing hebben gemaakt.
In deze video zie je hoe de honing is geslingerd in ‘t Veurhuus in Sleen samen met klanten van Albert Heijn Klaver Kortwijk.
Uiteraard is deze pure lokale honing uit Sleen verkrijgbaar waar het gemaakt is: Bij Albert Heijn Sleen!
Er is al verzegelde honing bij de bijen in Sleen
12 juli – De bijen gaan tot diep in de zomer door met het zoeken van nectar bij de bloeiende planten. In een bebouwde omgeving, zoals Sleen, staat in de zomer gelukkig van alles in bloei.
Zo halen de bijen volop stuifmeel en nectar binnen. Niet alleen om het volk te voeden, maar ook om reserves aan te leggen. De nectar wordt in de honingkamer opgeslagen en dat is uiteindelijk zoveel dat we dat gerust af kunnen nemen.
Over een paar weken dus honing slingeren met Slener honing!
De bijen bestuiven in Sleen
7 juni – Op hun zoektocht naar stuifmeel en nectar vliegen bijen van bloem naar bloem. Zo bestuiven ze vele bloemen!
Uiteraard slepen ze heel veel nectar mee naar de bijenkast op het dak van de Albert Heijn. Daar slaan ze het op als honing, zoveel zelfs dat je straks kan genieten van honing uit eigen tuin!
De koningin van Sleen
17 mei – Vandaag is onze koningin Maxima jarig. Leuk dus om ook de koningin van Sleen even op te zoeken. Deze dame is een heel stuk jonger, want geboren in 2020. Het verschil tussen een gewone bij en de koningin in het bijenvolk is mooi te zien in deze video.
Een frisse controle bij de bijen in Sleen
6 mei – Het wil maar niet warm worden dit voorjaar. Dat is te merken in de bijenvolken. Deze blijven in groei behoorlijk achter in vergelijking met vorig jaar. Door de lage temperaturen kunnen ze minder vaak en minder ver uitvliegen en is er ook nog eens minder voedsel te vinden.
Toch gebeurt er al van alles in de kast en dat wil je als imker graag controleren. Zo is in Sleen de koningin al enige tijd druk bezig met eitjes leggen om het volk te laten groeien. Zijn de werksters ondanks de lage temperatuur volop voedsel aan het inzamelen en zijn er zelfs al weer darren in het volk aanwezig.
Dit volk is nog redelijk klein en kan nog wel even met rust gelaten worden. Echter, als de komende weken het broed uitloopt gaat het ook ineens heel erg hard met de groei! Hopelijk brengt het voorjaar nog mooie warme dagen en vinden de bijen veel bloemen in Sleen en omgeving!
De eerste controle na de winter
24 maart – Na de winterperiode is het altijd weer spannend hoe een bijenvolk het doet in het voorjaar. Zodra het weer een beetje lekker weer is kan je de bijen al zien vliegen, dat doen ze bij een temperatuur boven de 15 graden maar vaak al eerder.
Die temperatuur wil je zeker hebben om als imker in de kast te kijken. Dat is belangrijk omdat er nog niet heel veel bomen en bloemen bloeien maar de bijen toch al weer voedsel nodig kunnen hebben. Als de bijen op tijd zijn begonnen met een nieuw broednestje dan hebben ze veel stuifmeel en nectar nodig om dit te verzorgen. Soms alweer zoveel dat de bijen tekort komen met hun eigen wintervoorraad. Daar kan je als imker bij helpen door extra suikerdeeg aan te bieden. Dat is bij de bijen in Sleen gelukkig niet nodig!
Tijdens de controle heb ik een extra kamer geplaatst met schone raat zodat de bijen een goede hygiëne in de kast kunnen houden.
Gaan bijen ook in winterslaap?
8 februari – Vaak hoor ik dat ik het als imker wel rustig zal hebben in de winter. De bijen zijn dan immers in winterslaap…?
Niets is minder waar!
De bijen zijn bijzonder druk om als volk de koude wintermaanden te overleven. Dit doen ze niet door in een winterslaap te gaan maar juist door heel dicht op elkaar te kruipen. Ze zitten in een soort bal of kluwen van bijen opeen in de kast. Daar kruipen ze constant op en over elkaar heen om te ventileren, warmte te maken en bij het voedsel dat ze hebben opgeslagen te komen.
Zo houden ze de temperatuur constant op ongeveer 25 graden Celcius in de kast!
Overigens, het klopt dat je het dan als imker wat minder druk hebt…
Het levert uiteraard wel een mooi plaatje, zo’n bijenkast in een winters decor!
Herkenbaar? Het laatste beetje honing uit de pot…
12 december – Nu het buiten wat kouder wordt is het vast herkenbaar dat de honing in de pot sneller hard wordt.
Zonde? Welnee, volkomen natuurlijk en gemakkelijk op te lossen!
Lees hier enkele methoden om de honing snel weer vloeibaar te maken zodat je weer kan genieten van heerlijke Tuinhoning.
Tuinhoning door de thee?
9 november – Lekker! In het najaar een lepeltje honing door je thee. Kijk dan even op de balie van ‘t Veurhuus en laat je verrassen door de smaken thee voor thuis, uiteraard met een lepeltje Tuinhoning 😉
Bijen bijvoeren
20 augustus – Gaandeweg de zomer maken de bijen zich al weer klaar voor de winter. Ze willen voldoende jonge bijen hebben die in de wintermaanden in de kast actief zijn. Deze jonge bijen krijgen nu te eten van de verzamelde honing en vooral het eiwitrijke stuifmeel.
Als imker bekijk je nu of de totale hoeveelheid voldoende is om de winter door te komen. Mochten de voorraden ergens in januari opraken dan heeft het bijenvolk immers geen enkele kans om te overleven. Het is dan nog te koud en er bloeit niks. Dus hoort bijvoeren ook bij de verzorging door de imker.
Honing slingeren in ‘t Veurhuus
13 augustus – Leuk! Vandaag hebben we lekkere zomerhoning geslingerd bij Albert Heijn. Dit mochten we met een klein aantal klanten samen doen in de gezellige lunchroom ‘t Veurhuus!
Ondanks de beperkingen van deze tijd hebben we er een leuke en lekkere middag van gemaakt.
De in ‘t Veurhuus geslingerde honing is uiteraard binnenkort in de winkel in Sleen verkrijgbaar! Deze gaat nu eerst nog even mee naar de imkerij om enkele dagen te ‘bezinken’ zodat luchtbelletjes en kleine wasdeeltjes van de honing kunnen worden geschraapt. Daarna wordt de honing in potjes afgevuld en weer teruggebracht naar de winkel. Waarschijnlijk volgt daar over enkele dagen een filmpje over.
Hoe warm hebben de bijen het op het dak?
11 augustus – Het is al een paar dagen tropisch warm. Tijd om te kijken hoe het gaat met de bijen op het dak…
Zoals je in het korte filmpje ziet hebben de bijen er totaal geen last van en bovendien volop water tot hun beschikking.
Bovendien verwarmen de bijen normaal gesproken hun kast van binnen tot ruim 35 graden Celsius. Dat is namelijk de temperatuur die nodig is om het broed uit te laten komen. Dat het nu tijdelijk buiten de kast wat warmer is kan daarom weinig kwaad en als de ventilatie het niet voldoende regelt koelen de bijen hun broed even makkelijk.
Kortom, voorlopig geen enkel probleem voor de bijen.
Honing slingeren!
6 augustus – Leuk! We gaan honing slingeren in ‘t Veurhuus in Sleen. Als je er bij wilt zijn kan je je aanmelden via de facebookpagina van Albert Heijn Sleen: https://www.facebook.com/kortwijk
Een raam met bijen van dichtbij
30 juli – In deze video een raam met bijen van dichtbij. Alles wat doorgaans in een bijenvolk te vinden is komt in beeld. Honing en stuifmeel, dat is het voedsel voor de bijen. Eitjes, larfjes en gesloten broed waar de bijen verpoppen tot jonge bij.
Een zomerse controle
13 juli 2020 – Het is volop zomer, maar de bijen gaan zich al voorbereiden op de winter. Als imker wil je dan weten hoe het er voor staat.
Is de koningin nog actief genoeg met het leggen van eitjes? Is er voldoende broed in het volk om het sterk de winter in te laten gaan? Is er genoeg voer voor de bijen? Zijn er tekenen van ziekten? Kan er nog honing geslingerd worden?
Kortom, genoeg redenen om nog alert te blijven. Gelukkig gaat het in Sleen allemaal goed, alleen hebben de bijen de weg naar de honingkamer nog niet goed gevonden, daar zit maar weinig honing in.
Volop jonge bijen op komst
12 juni 2020 – Even een kort kijkje in de kast op het dak. Je ziet achtereenvolgens een raam met in het midden ‘gesloten broed’, dat zijn cellen op de raat die de werksterbijen hebben gesloten zodat de larve zich kan verpoppen tot bij. Daaromheen ligt een stuk met ‘open broed’. Dat zijn de eitjes en larven die tot het sluiten van de cellen worden verzorgd en gevoed door de werksterbijen. Van eitje tot nieuwe bij die zelf uit haar celletje komt duurt 3 weken.
Daarna zie je nog een raam met raat waarin de bijen honing en stuifmeel opslaan. De honing zit doorgaans bovenaan en is goed herkenbaar aan de witte verzegeling van de cellen. De stuifmeel zit daar vaak onder en kan bestaan uit diverse kleuren, afhankelijk van de plant waar de bijen het gehaald hebben.
In deze kast moeten de bijen nog verleid worden om de honing boven de broedkamer op te slaan in de honingkamer. In het volk is nu genoeg opgeslagen en de honing uit de honingkamer willen we deze zomer natuurlijk graag afnemen om te slingeren.
Een kijkje bij de bijen
05 mei 2020 – Vandaag heb ik een kijkje genomen bij de bijen in Sleen. Ik ben benieuwd of het volk al goed gegroeid is en of ze voldoende voedsel binnenhalen. Dat bleek beide het geval!
Helaas is het nog te vroeg om ook al honing in de honingkamer aan te treffen. In het filmpje een mooi kijkje bij de kast en zicht op een raam dat midden in de kast hangt. Vol met broed waar straks allemaal jonge bijtjes uitkomen!
Controle bij de bijenkast
27 april 2020 – Op Koningsdag was het heerlijk weer en een mooie dag natuurlijk om op zoek te gaan naar hare majesteit de koningin!
Helaas heb ik haar niet zien lopen maar omdat er zoveel eitjes voor jonge bijtjes in de kast zaten kan het niet anders of er is een koningin aan het werk. Dat ziet er goed uit.
In het filmpje zie je hoe de honingkamer wordt geplaatst.
De eerste bijenkast op een supermarkt is geplaatst: In Sleen
21 april 2020 – In alle vroegte werd vanmorgen de eerste bijenkast geplaatst op het dak van Albert Heijn Klaver-Kortwijk te Sleen. Dit is een primeur!
Sleen heeft er daardoor per direct enkele tienduizenden bestuivers bij. Dat is goed voor de biodiversiteit en als er straks honing geslingerd kan worden is dat uiteraard unieke honing: Honing uit Sleen, onder andere uit de tuinen van de klanten van Albert Heijn.
Eerst verhuizen naar de nieuwe woning, dan verhuizen naar jouw Albert Heijn
15 april 2020 – Volgende week verhuizen er twee bijenvolken naar jouw supermarkt.
De bijen zelf zijn momenteel ook aan het verhuizen en wel van een wat kleinere oude bijenkast naar een grotere nieuwe bijenkast. Dat duurt drie weken omdat in die periode een bij wordt geboren. De koningin legt eerst een eitje dat daarna, gevoed door de werksters, een larfje wordt. De werksters sluiten vervolgens de cellen waarin de pop zich ontwikkeld tot bij.
De koningin zit vandaag al ruim twee weken in de nieuwe kast daar legt ze eitjes. Dat doet ze eigenlijk haar leven lang en met dit mooie weer staat alles op groen om flink eitjes te leggen. Tegelijkertijd wordt door een speciaal rooster verhinderd dat de koningin terug kan naar de oude kast. Daarom loopt in uiterlijk drie weken tijd alle broed in de oude kast uit en daarna gaan alle bijen naar de nieuwe kast, terug naar de koningin die ze weet te lokken met geuren.
Primeur voor Albert Heijn Klaver-Kortwijk
4 april 2020 – Bij Albert Heijn geloven we dat we met veel kleine stapjes, grote resultaten kunnen behalen. Dat als we met z’n allen iedere keer een beetje meer doen, we ook iedere keer een beetje meer bereiken. Zo kunnen we bijvoorbeeld meer doen voor de wereld, de mensen die onze producten telen of produceren en de dieren.
Daarom plaatsen we deze maand bijenkasten op onze winkel in Sleen. De imker zorgt voor de bijen en de bijen zorgen voor bestuiving in de buurt, verbetering van de biodiversiteit en daarmee meer leven in de omgeving. Daar profiteert het hele dorp van en u merkt het in uw tuin. Bovendien maken de bijen lekkere honing. Honing uit uw eigen tuin! Op Tuinhoning.nl leest u hier alles over.
Helpt u ons mee? In de winkel verkopen we nu zakjes bloemenzaad. Een biologisch mengsel voor bijen en vlinders. Door deze zaadjes te zaaien helpt u de bijen straks voldoende nectar en stuifmeel te vinden. Bovendien wordt u beloond met prachtige bloemen in uw tuin en u helpt direct met een bijdrage om de plaatsing van de bijenkasten mogelijk te maken.
Zo zoemen we straks mooi de zomer in! Als u hier vragen over heeft, stel ze gerust via e-mail of facebook
Populaire video:
Lekkere honing
Genieten van bijen in je tuin
Begin september is de zonnebloem rijkelijk bestoven door diverse bijensoorten. De bestuiving heeft voor de bloem maar één doel en dat is voortplanting. Dit doet de zonnebloem door zaad te vormen, de ons welbekende zonnebloempitten. Inmiddels is het november en draagt de zonnebloem volop vrucht. Vogeltjes die al wat moeilijker voedsel vinden maken dankbaar gebruik van deze rijke voedselbron.
Zo dragen bijen heel concreet bij aan de lokale biodiversiteit.
Let ook op de klompjes met stuifmeel die de bijen verzamelen. Dit hangen ze aan hun speciaal gevormde achterpoten. Tegelijk slaan ze de nectar op in hun honingmaag en zo vliegen ze volgeladen terug naar ‘huis’ om voedsel voor aan het broed en de jonge bijen te bieden. Uiteraard elk met hun eigen leefwijze.