De eerste controle na de winter

24 maart – Na de winterperiode is het altijd weer spannend hoe een bijenvolk het doet in het voorjaar. Zodra het weer een beetje lekker weer is kan je de bijen al zien vliegen, dat doen ze bij een temperatuur boven de 15 graden maar vaak al eerder.

Die temperatuur wil je zeker hebben om als imker in de kast te kijken. Dat is belangrijk omdat er nog niet heel veel bomen en bloemen bloeien maar de bijen toch al weer voedsel nodig kunnen hebben. Als de bijen op tijd zijn begonnen met een nieuw broednestje dan hebben ze veel stuifmeel en nectar nodig om dit te verzorgen. Soms alweer zoveel dat de bijen tekort komen met hun eigen wintervoorraad. Daar kan je als imker bij helpen door extra suikerdeeg aan te bieden. Dat is bij de bijen in Sleen gelukkig niet nodig!

Tijdens de controle heb ik een extra kamer geplaatst met schone raat zodat de bijen een goede hygiëne in de kast kunnen houden.


Gaan bijen ook in winterslaap?

8 februari – Vaak hoor ik dat ik het als imker wel rustig zal hebben in de winter. De bijen zijn dan immers in winterslaap…?

Niets is minder waar!

De bijen zijn bijzonder druk om als volk de koude wintermaanden te overleven. Dit doen ze niet door in een winterslaap te gaan maar juist door heel dicht op elkaar te kruipen. Ze zitten in een soort bal of kluwen van bijen opeen in de kast. Daar kruipen ze constant op en over elkaar heen om te ventileren, warmte te maken en bij het voedsel dat ze hebben opgeslagen te komen.

Zo houden ze de temperatuur constant op ongeveer 25 graden Celcius in de kast!

Overigens, het klopt dat je het dan als imker wat minder druk hebt…

Het levert uiteraard wel een mooi plaatje, zo’n bijenkast in een winters decor!

Sneeuw winter bijenkast Albert Heijn Sleen

Herkenbaar? Het laatste beetje honing uit de pot…

12 december – Nu het buiten wat kouder wordt is het vast herkenbaar dat de honing in de pot sneller hard wordt.

Zonde? Welnee, volkomen natuurlijk en gemakkelijk op te lossen!

Lees hier enkele methoden om de honing snel weer vloeibaar te maken zodat je weer kan genieten van heerlijke Tuinhoning.


Tuinhoning door de thee?

9 november – Lekker! In het najaar een lepeltje honing door je thee. Kijk dan even op de balie van ‘t Veurhuus en laat je verrassen door de smaken thee voor thuis, uiteraard met een lepeltje Tuinhoning 😉


Bijen bijvoeren

20 augustus – Gaandeweg de zomer maken de bijen zich al weer klaar voor de winter. Ze willen voldoende jonge bijen hebben die in de wintermaanden in de kast actief zijn. Deze jonge bijen krijgen nu te eten van de verzamelde honing en vooral het eiwitrijke stuifmeel.

Als imker bekijk je nu of de totale hoeveelheid voldoende is om de winter door te komen. Mochten de voorraden ergens in januari opraken dan heeft het bijenvolk immers geen enkele kans om te overleven. Het is dan nog te koud en er bloeit niks. Dus hoort bijvoeren ook bij de verzorging door de imker.


Honing slingeren in ‘t Veurhuus

13 augustus – Leuk! Vandaag hebben we lekkere zomerhoning geslingerd bij Albert Heijn. Dit mochten we met een klein aantal klanten samen doen in de gezellige lunchroom ‘t Veurhuus!
Ondanks de beperkingen van deze tijd hebben we er een leuke en lekkere middag van gemaakt.

De in ‘t Veurhuus geslingerde honing is uiteraard binnenkort in de winkel in Sleen verkrijgbaar! Deze gaat nu eerst nog even mee naar de imkerij om enkele dagen te ‘bezinken’ zodat luchtbelletjes en kleine wasdeeltjes van de honing kunnen worden geschraapt. Daarna wordt de honing in potjes afgevuld en weer teruggebracht naar de winkel. Waarschijnlijk volgt daar over enkele dagen een filmpje over.


Hoe warm hebben de bijen het op het dak?

11 augustus – Het is al een paar dagen tropisch warm. Tijd om te kijken hoe het gaat met de bijen op het dak…

Zoals je in het korte filmpje ziet hebben de bijen er totaal geen last van en bovendien volop water tot hun beschikking.

Bovendien verwarmen de bijen normaal gesproken hun kast van binnen tot ruim 35 graden Celsius. Dat is namelijk de temperatuur die nodig is om het broed uit te laten komen. Dat het nu tijdelijk buiten de kast wat warmer is kan daarom weinig kwaad en als de ventilatie het niet voldoende regelt koelen de bijen hun broed even makkelijk.

Kortom, voorlopig geen enkel probleem voor de bijen.


Honing slingeren!

6 augustus – Leuk! We gaan honing slingeren in ‘t Veurhuus in Sleen. Als je er bij wilt zijn kan je je aanmelden via de facebookpagina van Albert Heijn Sleen: https://www.facebook.com/kortwijk


Een raam met bijen van dichtbij

30 juli – In deze video een raam met bijen van dichtbij. Alles wat doorgaans in een bijenvolk te vinden is komt in beeld. Honing en stuifmeel, dat is het voedsel voor de bijen. Eitjes, larfjes en gesloten broed waar de bijen verpoppen tot jonge bij.


Een zomerse controle

13 juli 2020 – Het is volop zomer, maar de bijen gaan zich al voorbereiden op de winter. Als imker wil je dan weten hoe het er voor staat.

Is de koningin nog actief genoeg met het leggen van eitjes? Is er voldoende broed in het volk om het sterk de winter in te laten gaan? Is er genoeg voer voor de bijen? Zijn er tekenen van ziekten? Kan er nog honing geslingerd worden?

Kortom, genoeg redenen om nog alert te blijven. Gelukkig gaat het in Sleen allemaal goed, alleen hebben de bijen de weg naar de honingkamer nog niet goed gevonden, daar zit maar weinig honing in.


Volop jonge bijen op komst

12 juni 2020 – Even een kort kijkje in de kast op het dak. Je ziet achtereenvolgens een raam met in het midden ‘gesloten broed’, dat zijn cellen op de raat die de werksterbijen hebben gesloten zodat de larve zich kan verpoppen tot bij. Daaromheen ligt een stuk met ‘open broed’. Dat zijn de eitjes en larven die tot het sluiten van de cellen worden verzorgd en gevoed door de werksterbijen. Van eitje tot nieuwe bij die zelf uit haar celletje komt duurt 3 weken.

Daarna zie je nog een raam met raat waarin de bijen honing en stuifmeel opslaan. De honing zit doorgaans bovenaan en is goed herkenbaar aan de witte verzegeling van de cellen. De stuifmeel zit daar vaak onder en kan bestaan uit diverse kleuren, afhankelijk van de plant waar de bijen het gehaald hebben.

In deze kast moeten de bijen nog verleid worden om de honing boven de broedkamer op te slaan in de honingkamer. In het volk is nu genoeg opgeslagen en de honing uit de honingkamer willen we deze zomer natuurlijk graag afnemen om te slingeren.


Een kijkje bij de bijen

05 mei 2020 – Vandaag heb ik een kijkje genomen bij de bijen in Sleen. Ik ben benieuwd of het volk al goed gegroeid is en of ze voldoende voedsel binnenhalen. Dat bleek beide het geval!

Helaas is het nog te vroeg om ook al honing in de honingkamer aan te treffen. In het filmpje een mooi kijkje bij de kast en zicht op een raam dat midden in de kast hangt. Vol met broed waar straks allemaal jonge bijtjes uitkomen!


Controle bij de bijenkast

27 april 2020 – Op Koningsdag was het heerlijk weer en een mooie dag natuurlijk om op zoek te gaan naar hare majesteit de koningin!

Helaas heb ik haar niet zien lopen maar omdat er zoveel eitjes voor jonge bijtjes in de kast zaten kan het niet anders of er is een koningin aan het werk. Dat ziet er goed uit.

In het filmpje zie je hoe de honingkamer wordt geplaatst.


De eerste bijenkast op een supermarkt is geplaatst: In Sleen

21 april 2020 – In alle vroegte werd vanmorgen de eerste bijenkast geplaatst op het dak van Albert Heijn Klaver-Kortwijk te Sleen. Dit is een primeur!

Sleen heeft er daardoor per direct enkele tienduizenden bestuivers bij. Dat is goed voor de biodiversiteit en als er straks honing geslingerd kan worden is dat uiteraard unieke honing: Honing uit Sleen, onder andere uit de tuinen van de klanten van Albert Heijn.


Eerst verhuizen naar de nieuwe woning, dan verhuizen naar jouw Albert Heijn

15 april 2020 – Volgende week verhuizen er twee bijenvolken naar jouw supermarkt.

De bijen zelf zijn momenteel ook aan het verhuizen en wel van een wat kleinere oude bijenkast naar een grotere nieuwe bijenkast. Dat duurt drie weken omdat in die periode een bij wordt geboren. De koningin legt eerst een eitje dat daarna, gevoed door de werksters, een larfje wordt. De werksters sluiten vervolgens de cellen waarin de pop zich ontwikkeld tot bij.

De koningin zit vandaag al ruim twee weken in de nieuwe kast daar legt ze eitjes. Dat doet ze eigenlijk haar leven lang en met dit mooie weer staat alles op groen om flink eitjes te leggen. Tegelijkertijd wordt door een speciaal rooster verhinderd dat de koningin terug kan naar de oude kast. Daarom loopt in uiterlijk drie weken tijd alle broed in de oude kast uit en daarna gaan alle bijen naar de nieuwe kast, terug naar de koningin die ze weet te lokken met geuren.


Primeur voor Albert Heijn Klaver-Kortwijk

4 april 2020 – Bij Albert Heijn geloven we dat we met veel kleine stapjes, grote resultaten kunnen behalen. Dat als we met z’n allen iedere keer een beetje meer doen, we ook iedere keer een beetje meer bereiken. Zo kunnen we bijvoorbeeld meer doen voor de wereld, de mensen die onze producten telen of produceren en de dieren.

Daarom plaatsen we deze maand bijenkasten op onze winkel in Sleen. De imker zorgt voor de bijen en de bijen zorgen voor bestuiving in de buurt, verbetering van de biodiversiteit en daarmee meer leven in de omgeving. Daar profiteert het hele dorp van en u merkt het in uw tuin. Bovendien maken de bijen lekkere honing. Honing uit uw eigen tuin! Op Tuinhoning.nl leest u hier alles over.

Helpt u ons mee? In de winkel verkopen we nu zakjes bloemenzaad. Een biologisch mengsel voor bijen en vlinders. Door deze zaadjes te zaaien helpt u de bijen straks voldoende nectar en stuifmeel te vinden. Bovendien wordt u beloond met prachtige bloemen in uw tuin en u helpt direct met een bijdrage om de plaatsing van de bijenkasten mogelijk te maken.

Zo zoemen we straks mooi de zomer in! Als u hier vragen over heeft, stel ze gerust via e-mail of facebook

Populaire video:
Honing slingeren bij Albert Heijn in ‘t Veurhuus

Plaatsing van de bijenkast bij de Albert Heijn in Sleen

Lekkere honing
Nadat de honing heeft kunnen bezinken worden de laatste onzuiverheden handmatig verwijderd. Daarna kan de honing onbewerkt en zonder toevoegingen als puur product in potjes. Heerlijk!

Honing slingeren in lunchroom ‘t Veurhuus

Bij de imkerij
Het levert altijd mooie plaatjes op als er (eindelijk) weer eens sneeuw valt. De bijen zitten bij deze lage temperaturen op de wintertros en houden elkaar warm, van een pak sneeuw voor de deur worden de bijen dan ook niet warm of koud. Die blijven lekker binnen.

Voor de liefhebber: Op de imkerij heb ik een klein volkje staan. Deze komt van een afgekomen zwerm die ik in augustus nog heb geschept. Dat is erg laat in het jaar en mogelijk van een bijenkast afkomstig waar simpelweg te weinig voer in zat op dat moment. Een ‘hongerzwerm’. Het volkje is doordat het al laat in het seizoen was erg klein gebleven, te weinig tijd om te groeien. Ik heb ze volop bijgevoerd tot diep in oktober en doordat de voerbak bovenop de ramen stond hebben de bijen wildbouw boven de ramen gebouwd. Nu zit de wintertros dus zowel tussen als boven de ramen. Hopelijk zijn ze sterk genoeg om de wintermaanden door te komen, dat weten we pas in het voorjaar.

Wat doen de bijen als het te warm en druk is in de kast?

Genieten van bijen in je tuin
Een leuk voorbeeld van de rol van bijen in je eigen tuin.
Begin september is de zonnebloem rijkelijk bestoven door diverse bijensoorten. De bestuiving heeft voor de bloem maar één doel en dat is voortplanting. Dit doet de zonnebloem door zaad te vormen, de ons welbekende zonnebloempitten. Inmiddels is het november en draagt de zonnebloem volop vrucht. Vogeltjes die al wat moeilijker voedsel vinden maken dankbaar gebruik van deze rijke voedselbron.
Zo dragen bijen heel concreet bij aan de lokale biodiversiteit.

Honingbij en wilde bij, samen op een zonnebloem

Even een dagje opletten in de tuin. In dit filmpje zie je een aardhommel, steenhommel, het vosje en heel even een honingbij. Vooral de Amerikaanse sering lokt enorm veel hommels en bijen, op een struik zoals hier te zien zoemt het de hele dag door.
Let ook op de klompjes met stuifmeel die de bijen verzamelen. Dit hangen ze aan hun speciaal gevormde achterpoten. Tegelijk slaan ze de nectar op in hun honingmaag en zo vliegen ze volgeladen terug naar ‘huis’ om voedsel voor aan het broed en de jonge bijen te bieden. Uiteraard elk met hun eigen leefwijze.

Als je van bijen geniet kan je ze lokken. Zoveel als hier bij de imker zullen het er niet worden…

De bijen staan nu nog op de stal bij imkerij Bij de Drenth en vliegen daar in de tuin