Volop voedsel voor de bijen bij de supermarkt

27 juni – De bijen hoeven in Odoorn niet ver van huis om hun voedsel te vinden. Dit vinden ze namelijk direct voor de deur in hun eigen ‘restaurant’. Waar bloemen bloeien vinden ze nectar en stuifmeel. Van de nectar maken ze heerlijke honing!


Een nieuw bijenvolk

30 april – De winter heeft zijn tol geëist bij de bijen in Odoorn. Het is vier jaar op rij goed gegaan echter dit jaar niet en beide volken zijn ‘verdwenen’ zoals dat heet.

Waarschijnlijk zijn ze in de najaars- en winterperiode ziek geworden. De zieke bijen verlaten dan de kast wanneer ze aanvoelen dat ze overlijden. Als imker tref je dan in het voorjaar een lege kast aan met voldoende voedsel. Daardoor kan je uitsluiten dat ze overlijden door een tekort aan voedsel, maar omdat je geen bijen meer ziet weet je ook niet wat ze is overkomen…

In Nederland stijgt het percentage volken dat jaarlijks ‘verdwijnt’ door wintersterfte de laatste jaren. Helaas. Een grote zorg omdat er zo vele bestuivers minder zijn in het voorjaar. Het is nog volop in onderzoek wat onderliggende redenen voor de toename van de wintersterfte is.

Gelukkig staan er voldoende gezonde en sterk ontwikkelende volken bij de imkerij. Hiervan is er nu één verhuisd naar Odoorn en binnenkort volgt een tweede.


Koken met honing

5 april – Het nieuwe seizoen voor de bijen barst nu weer los. De honing die ze nu maken hebben ze zelf nodig om het volk te laten groeien. Gelukkig hebben we nog honing van afgelopen seizoen.

Tijd voor een leuke kookdemo: Koken met honing. De klanten van Coop Odoorn werden blij verrast van zowel de smaak als de simpele mogelijkheden. Er was dan ook genoeg te proeven. Daarbij worden steeds combinaties van smaken gezocht in het zoet van de honing, vaak aangevuld met zout, bitter en zuur.

Lees de recepten nog even na en aarzel niet om zelf wat uit te proberen. Klik hier voor de recepten.


Honing slingeren in de supermarkt

4 augustus – Het is midden in de zomer en de bijen bereiden zich al voor op de winter.

Voor de winter leggen ze een flinke hoeveelheid honing aan. Door de verzorging van de imker zelfs veel meer dan ze nodig hebben en daardoor kan er een deel van de honing worden afgenomen.

Hoe deze “geoogst” wordt zie je in deze video en daarbij maken vele handen licht werk!


Een nieuwe koningin

4 juli – Één van beide volken in Odoorn kwam maar niet lekker op gang, de koningin wist niet genoeg eitjes te leggen om het volk te laten groeien. Daarom heeft de imker de koningin vervangen door een jongere en in dit filmpje zie je of dat succesvol is geweest.


Volop voedsel voor de bijen, lekker dichtbij

10 juni – Met dit lekkere weer vliegen de bijen volop om voedsel te zoeken. Bij de bloemen in de omgeving halen ze nectar en stuifmeel om het volk te voeden, maar gelukkig zelfs zoveel dat we straks ook een mooie hoeveelheid honing kunnen verwachten.


De eerste honing bij de bijen in Odoorn

20 mei – De bijen in Odoorn zijn, na hun zwermperikelen, inmiddels goed bezig. Ze maken al een mooie hoeveelheid honing. Deze slaan ze alleen nog niet op de gewenste plek op. Daar kunnen ze nog even hulp bij gebruiken.


Bijenzwerm in Odoorn

30 april – In het voorjaar groeit een bijenvolk erg hard. De bijen kunnen dan besluiten een nieuwe koningin te maken.

Dit accepteert de oude koningin echter niet, die besluit dan te gaan ‘zwermen’. Op dat moment vliegen vaak ruim 20.000 bijen tegelijk de kast uit, samen met de oude koningin. Deze gaan dan op zoek naar nieuwe woonruimte. De overige, ook ruim 20.000 bijen blijven in de kast en wachten de geboorte van de nieuwe koningin af waarna het volk weer groeit.

Als imker probeer je een bijenzwerm te voorkomen door op tijd in te grijpen. Dat is door het koude voorjaar dit jaar niet goed gelukt en dan komt er op een warme dag ineens een zwerm af, zoals dat heet. Deze kan je als imker gemakkelijk vangen en in een nieuwe bijenkast zijn de bijen snel tevreden met hun nieuwe woning.

Dat gebeurde dit keer dus ook in Odoorn.


Waskaarsen maken in de supermarkt

1 maart – Het is vakantie en dan heb je vaak even tijd voor een leuke activiteit. De ‘huisimker’ van de bijen op het dak heeft daarom een leuke workshop waskaarsen maken gegeven.

Daarbij worden waskaarsen gemaakt door deze steeds te dompelen in gesmolten bijenwas. De bijen die op het dak van de supermarkt wonen maken de honingraat van hun eigen was. Na enige tijd vervangt de imker deze was om de hygiëne in de bijenkast goed te houden en wordt de overbodige bijenwas gesmolten. Daarvan kan je, net als vroeger altijd werd gedaan, heerlijk geurende waskaarsen maken!

Leuk dat er zoveel mensen mee hebben gedaan!


Winter bij de bijen

14 december – Als het enige tijd koud genoeg is geweest stopt de koningin met het leggen van eitjes. Dan volgt er een moment zonder broed in het bijenvolk dat geschikt is voor een behandeling tegen mijten.

Deze behandeling voer je als imker zo snel mogelijk uit om de bijen zo min mogelijk te verstoren. Uiteraard verstoor je ze toch, maar je kunt ook even kijken hoe het met de volken gaat. De volken bij de Coop in Odoorn doen het uitstekend!


Honing slingeren in de supermarkt!

27 juli – Leuk! Vandaag konden we honing slingeren in de winkel. De bijen hebben goed hun best gedaan. Alle honing die ze meer hebben gemaakt dan nodig kon daarom afgenomen worden.

Deze is in de supermarkt eerst ontzegeld en daarna geslingerd. Veel van de enthousiaste klanten hielpen hierbij graag mee. Een leuke activiteit met een heerlijk zoete beloning!


Verzegelde honing op het dak

12 juli – De bijen hebben hard gewerkt en inmiddels een heleboel honing gemaakt. Deze is klaar zodra het grootste deel van de honingramen is verzegeld. Ze hebben nu meer dan genoeg en dan kan er honing afgenomen worden om te slingeren.

Dat doen we op woensdag 27 juli in de supermarkt!

Kom dus gerust langs om te kijken of zelfs mee te helpen je eigen lokale honing te slingeren.


Honing in de maak

27 mei – Er wordt goed gevlogen door de bijen, ze vinden in Odoorn en omgeving veel voedsel. De nectar slaan ze op om lekkere honing van de maken.

Omdat de bijen goed verzorgt worden hebben ze letterlijk tijd over en maken ze meer honing dan ze nodig hebben voor de winter. Daardoor kan er later deze zomer, welke nog maar net begonnen is, honing worden afgenomen. Die lekkere lokale honing is daarna natuurlijk te koop in de supermarkt!


Een controle bij de bijen

25 mei – Wekelijks controleer je als imker de ontwikkeling van de bijenvolken in het voorjaar.

Ze groeien vaak onstuimig en je wilt zien of er een productieve koningin in zit, of ze zwermneiging hebben en natuurlijk of ze honing maken!


Een wat kleiner bijenvolkje in Odoorn…

28 april – Bij de bijen in Odoorn valt het verschil in het aantal vliegende bijen per kast direct op.

Bij het ene volk wordt volop gevlogen en bij de andere flink minder. Wat is er aan de hand?


Op een wat koude dag toch even kijken bij de bijen

15 april – Hoewel we al een paar warme voorjaarsdagen hebben gehad is het vandaag toch weer een stuk kouder. De bijen vliegen dan ook weinig en zitten nog weggetrokken in de warme kast.

De koningin is al wel weer volop eitjes aan het leggen en dat betekent dat er veel is te doen in het bijenvolk. Het broed moet namelijk warm blijven, gevoed worden en schoongehouden worden.

De komende weken gaan deze beide volken dan ook snel groeien in omvang!


Pril voorjaar in Odoorn

15 maart – Een kort kijkje bij de bijenkasten van Coop Schippers in Odoorn.

Het is nog erg koud, ongeveer 8 graden deze ochtend. Maar enkele bijen vliegen al even de kast uit. Mogelijk om te ontlasten en waarschijnlijk om te zoeken naar voedsel.

In de kast ontwikkeld zich namelijk al weer een flink broednest omdat de koningin volop eitjes legt. Daar is veel voer voor nodig.


Winter in Odoorn

3 januari – Het is in de winter vrij rustig bij de bijen.
Ze vliegen op een warmere dag enkel naar buiten om te ontlasten en dan snel weer terug. Zodra de koningin weer eitjes gaat leggen maken de bijen het in de kast wel 35 graden warm!

Toch is het rond de jaarwisseling tijd om de kast even te openen. De bijen krijgen dan een behandeling om de varoamijt te bestrijden. Door deze mijten worden veel ziekten overgedragen in het bijenvolk.
Wanneer het enkele dagen koud is geweest ben je er als imker vrij zeker van dat er even geen eitjes zijn gelegd door de koningin en dat is het ideale moment.
Dan wordt de bijenkast even open gemaakt, de behandeling uitgevoerd en de kast snel weer gesloten. Zo verliezen de bijen zo min mogelijk van hun warmte.
Daarna laat je ze tot het voorjaar beter met rust.


Honing slingeren!

7 augustus – Hoewel het een koud voorjaar was heeft de zomer voor de bijen alles goed gemaakt. Alles kwam in bloei en er was volop nectar te vinden. De bijen hebben dan ook volop honing opgeslagen!

In deze video zie je hoe deze wordt geslingerd bij de imkerij.

Uiteraard is deze heerlijke en unieke lokale honing verkrijgbaar waar deze gemaakt is: Bij Coop Schippers in Odoorn!


Een kijkje in de honingkamer bij de bijen

17 juli – De bijen bij Coop Schippers in Odoorn zijn al weken druk met het maken van honing. De nectar gaat naar de bovenste etage van de bijenkast – Belgische imkers spreken dan ook over de ‘honingzolder’. Daar wordt de nectar ingedikt tot honing. De bijen doen dit onder andere door gebruik te maken van de warmte onder de honingkamer, uit de broedkamer die ze altijd op een temperatuur van ongeveer 35 graden houden. Daarnaast ventileren ze het vocht uit de nectar met vleugelbewegingen.

Zodra de honing voldoende is ingedikt en minder dan 20% vocht bevat wordt deze door de bijen verzegeld met een wit wasdekseltje. Als ongeveer driekwart van een honingraam op die manier is verzegeld kan de honing afgenomen worden om te slingeren.

Dat is over enkele weken al! En dan is deze unieke Odoorner honing verkrijgbaar bij de Coop.


De bijen bestuiven in heel Odoorn

10 juni – Je ziet nu overal honingbijen vliegen, op zoek naar nectar. Daarbij vliegen ze van bloem naar bloem en bestuiven zo vele bloemen. Goed voor de lokale biodiversiteit!

De grote hoeveelheden nectar gaan mee naar de bijenkast om opgeslagen te worden in de honingkamer, daar kan later dit jaar honing van afgenomen worden dat de bijen te veel hebben ingezameld.


Eindelijk lente in Odoorn

20 mei – Het voorjaar is lang koud en nat, maar er zitten mooie dagen tussen. Dan is het natuurlijk tijd om te controleren hoe het met de bijen gaat!

In deze video zie je wat er momenteel zoal gebeurt op een raampje met bijen. De beide volken hebben nog genoeg ruimte en tijd om te groeien en zijn hiervoor hard aan het werk.


Het herplaatsen van de bijenkasten

28 april – Na enkele weken bij de imkerij te hebben gewoond verhuizen de bijen weer terug naar de Coop in Odoorn. Daar komen ze op het prachtige duurzame dak te staan, klaar om weer flink te gaan bestuiven in Odoorn en nectar te verzamelen voor de lekkerste lokale honing!


Waar zijn de bijen van de Coop?

24 maart – De bijen van de Coop zijn aan het verhuizen. Ze wonen al een jaar in de weide tegenover de supermarkt en kunnen nu naar het dak van de supermarkt. Mooi dichtbij!
Eerst zijn ze even terug naar de imkerij. Dit om te voorkomen dat de bijen de weg niet meer weten, daarover las je in onderstaande vlog.

Nu verhuizen ze ondertussen ook nog naar een mooie nieuwe kast die veel voordelen biedt voor zowel de bijen als de imker. De kast heeft grotere ramen (waar de bijen ‘op’ wonen) en daardoor hoeven er minder delen gebruikt te worden om de bijen genoeg ruimte te geven. Dus op minder ramen hetzelfde aantal bijen. Daardoor verlopen de controles sneller en dat levert minder stres op voor de bijen. Bovendien kunnen ze op een meer natuurlijke manier hun nest vormgeven in de kast.

Dit verhuizen moet komende week ongeveer klaar zijn en dan gaan de bijen ook weer terug naar Odoorn. Daar komen ze op het dak van de Coop te staan.

Nog heel even geduld dus!


De bijen vliegen weer!

26 februari – We hebben een paar erg koude weken achter de rug en gelijk daarna een paar warme weken, althans, voor deze tijd van het jaar.
Dat is voor de bijen doorgaans geen probleem, maar wel een moment waarop de zwakste volken het toch te zwaar krijgen.
De volken bij de Coop in Odoorn doen het gelukkig prima!

De uitdaging is nu om ze te verhuizen naar het dak van de supermarkt. De verbouwing is klaar en ze mogen nu naar hun nieuwe locatie op het duurzame dak.

Door de kou was verhuizen onmogelijk, de bijen zitten dan op de wintertros en houden zich aan elkaar vast om warmte te maken in de kast. Dan is verhuizen niet mogelijk.
Direct daarna werd het heerlijk warm en besloten de bijen weer uit te vliegen. Niet alleen voor de zogeheten reinigingsvlucht, waarbij ze ‘eindelijk’ weer kunnen ontlasten, maar ook al om voedsel te zoeken bij de eerste bloeiende bomen en bloemen.
Ook dan is verhuizen niet mogelijk.

De bijen die al zijn uitgevlogen oriënteren zich dan namelijk op de locatie van de bijenkast en wanneer ze over een kleine afstand verhuizen komen ze zoveel herkenbare punten tegen dat ze altijd terugvliegen naar de plek die ze al kennen. Dan vinden ze de bijenkast niet meer terug, ook al staat deze vlakbij…

De oplossing is om ze eerst te verhuizen naar de imkerij, dat is tussen Valthe en Weerdinge. Dat is ver genoeg weg om te voorkomen dat de bijen de omgeving herkennen en dan gaan ze opnieuw leren waar ze zijn.
Dat kan na ongeveer drie weken herhaald worden omdat er dan waarschijnlijk al weer genoeg nieuwe bijen zijn die geen herinnering hebben aan de eerste omgeving.

De bijen verhuizen dus eerst naar de imkerij en daarna naar het dak van de Coop. Dit zie je in een volgend filmpje.


Tuinhoning in de prachtige nieuwe winkel

2 februari – De laatste honing welke de bijen hebben gemaakt in 2020 zit nu in potjes. Deze honing is gemaakt door de bijen van Coop Schippers en deze hebben daarvoor nectar van bloemen uit Odoorn gebruikt. Unieke lokale honing dus en nu verkrijgbaar in de prachtige nieuwe winkel!


Wat doen de bijen in de koude wintermaanden?

5 januari – Vaak hoor ik dat ik het als imker wel rustig zal hebben in de winter. De bijen zijn dan immers in winterslaap…?

Niets is minder waar!

De bijen zijn bijzonder druk om als volk de koude wintermaanden te overleven. Dit doen ze niet door in een winterslaap te gaan maar juist door heel dicht op elkaar te kruipen. Ze zitten in een soort bal of kluwen van bijen opeen in de kast. Daar kruipen ze constant op en over elkaar heen om te ventileren, warmte te maken en bij het voedsel dat ze hebben opgeslagen te komen.

Zo houden ze de temperatuur constant op ongeveer 25 graden Celcius in de kast!

Overigens, het klopt dat je het dan als imker wat minder druk hebt…


Herkenbaar? Het laatste beetje honing uit de pot…

12 december – Nu het buiten wat kouder wordt is het vast herkenbaar dat de honing in de pot sneller hard wordt.

Zonde? Welnee, volkomen natuurlijk en gemakkelijk op te lossen!

Lees hier enkele methoden om de honing snel weer vloeibaar te maken zodat je weer kan genieten van heerlijke Tuinhoning.


Laatste controle voor de winterperiode

21 september – Vandaag begint officieel de herst en het is nog erg lekker weer.

Er vliegen nog volop bijen, dat worden er naarmate het najaar vordert steeds minder. Dan blijven de bijen in de kast en vormen met elkaar een grote kluwen, de ‘wintertros’, met de koningin in het midden. Op deze manier blijven ze in contact met het opgeslagen voer en weten ze de temperatuur hoog genoeg te houden, tot wel 35 graden zolang de koningin nog productief is. Zelfs als het buiten al vriest!

Zo komt het volkje de winter door en dan laat de imker ze met rust.


Hommel wil de bijenkast in

20 augustus 2020 – Vlak voor het openmaken van de kast trof ik nog een andere bijensoort: De hommel. In dit geval een aardhommel of tuinhommel meen ik.

Deze deed enkele pogingen om de bijenkast binnen te komen en dan zie je dat de bijen hun woning goed verdedigen. Wel vredig overigens, maar de hommel was niet welkom.


Honing slingeren van de eigen bijen

24 juli 2020 – Het is zover! De eerste Tuinhoning wordt geslingerd. Honing uit de tuinen van Odoorn, gemaakt door de bijen van Coop Schippers.

Deze honing is hier binnenkort verkrijgbaar.

In de video van een minuut zie je het hele proces vanaf de honingraampjes uit de bijenkast tot de vloeibare honing die door het filter de emmer in gaat om nog even te laten bezinken.

Eerst worden de raampjes ontzegeld, dan gaan de wasdekseltjes van de honingraat af. De bijen hebben deze er op gemaakt om de honing lang te kunnen bewaren in de raat. Zodra de raten open zijn gaan ze in de slinger. Door het harde draaien slingert de honing uit de raat tegen de wanden van de slinger en stroomt naar beneden.

Daar loopt de honing – vers uit de raat – door een dubbele zeef in een levensmiddelenemmer. Na enkele dagen rusten komen de laatste onregelmatigheden zoals wasdeeltjes en kleine luchtbelletjes bovendrijven en kan de imker deze afschuimen. Wat dan overblijft is een heerlijke zomerse bloemenhoning uit Odoorn!


Klaar om honing te slingeren

24 juli 2020 – Eigenlijk even een filmpje tussendoor. Gisteren is de bijenuitlaat geplaatst. Daardoor kunnen de bijen wel vanuit de honingkamer terug naar de broedkamer maar niet andersom. De bedoeling is dat vandaag de honingkamers daardoor gemakkelijk afgenomen kunnen worden zonder het bijenvolk al te veel te storen.
Dat is gelukt!

Door de maatregelen rondom corona bleek het helaas niet haalbaar om de honing te slingeren samen met klanten bij de Coop. De gevulde honingkamers zijn daarom meegegaan naar de imkerij en worden daar geslingerd. Dat zie je in een volgende video.


Bijenuitlaat plaatsen

23 juli 2020 – Morgen gaan we honing slingeren! In beide kasten zit een mooie hoeveelheid zomerhoning die de bijen hebben verzameld in een straal van ongeveer 2 kilometer rondom de Coop. Echte lokale honing dus voor Odoorn!

Om de bijen niet te vaak te hoeven storen met een vervelende handeling van de imker wordt er in de kast een bijenuitlaat geplaatst. Dat is een plank die tussen de honingkamer (boven) en de broedkamer (beneden) komt. In die plank zit een soort doolhofje waardoor de bijen wel makkelijk van boven naar beneden kunnen maar niet meer terug.

‘s Nachts gaan de meeste bijen terug naar het broednest en de bedoeling is dan dat er de volgende dag geen of slechts een paar bijen op de honingramen in de honingkamer lopen. Deze kunnen dan zo meegenomen worden om te slingeren. Uiteraard volgen daar weer leuke video-updates over!


Hoeveel honing hebben de bijen al gemaakt?

13 juli 2020 – Één van de leukste momenten voor de imker: Zien dat de bijen heel veel honing opslaan in de honingkamer!

Dat gaat heel goed in Odoorn en dat zie je terug in onderstaande video.

Deze zomerhoning wordt vrijdag 24 juli geslingerd in de Coop! Een primeur. Als je er bij wilt zijn kijk je even op de facebookpagina van Coop Schippers.

Lukt het niet om er bij te zijn? Geen probleem want uiteraard lees en zie je alles terug op de website!

Een extra honingkamer voor de bijen

6 juni 2020 – Bij de Coop in Odoorn staan twee bijenvolken. Beide ontwikkelen zich goed, maar nu merk je dat het ene volk wat voor gaat lopen en harder groeit.

Bij de controle bleek de honingkamer al heel wat kilo’s honing te bevatten. Reden om een tweede honingkamer te plaatsen. Als er deze dagen wat regen valt en het daarna weer zomers wordt gaat er weer heel wat in bloei staan. De linde bijvoorbeeld. Dan is er voor de bijen weer genoeg nectar te verzamelen en door ze nu vast een extra honingkamer te geven hebben ze ook de tijd om de raat uit te bouwen, zodat alle nectar die dan binnenkomt opgeslagen kan worden.

Op de video is goed te zien dat ze al druk bezig zijn met het verzegelen van de honing in de eerste honingkamer. Dat is de honing die straks afgenomen kan worden om te slingeren.


Een kastcontrole van dichtbij

22 mei 2020 – Het is volop voorjaar en de bijenvolken bij de Coop groeien mooi. Het is nu zaak om wekelijks te controleren hoe hard ze groeien en of ze niet zo hard groeien dat ze het volk willen splitsen.

Daarom wil ik graag zien of de bijen zogenaamde zwermplannen hebben. Dat kan je zien doordat ze dan proberen een nieuwe koningin te maken. Als dat lukt vliegt de oude koningin, samen met een zwerm van enkele duizenden (!) bijen de kast uit op zoek naar een nieuwe woonplek. Als imker kan je hierop controleren en plannen of je wilt ingrijpen, dan moet je natuurlijk wel alert blijven op de zwermplannen.

Meer over het zwermen en wat je kunt doen als je een zwerm tegenkomt lees je hier. En hieronder een korte video van de kastcontrole.


Wat is het mooi werken in Odoorn

16 mei 2020 – De bijen staan nu een dikke week in de weide voor de Coop. Tijd om eens te kijken hoe de volken zich ontwikkelen. Juist in mei groeien de volken erg hard en ontstaat er snel de neiging om te gaan zwermen. Het volk wordt dan zo groot dat ze zelf een nieuwe koningin maken. De oude koningin vertrekt dan op enig moment met de helft van het volk om op zoek te gaan naar een nieuwe woning. Hoewel dit heel natuurlijk is voor het volk wil je dit als imker liever niet. De bijen die gaan zwermen hebben namelijk weinig kans om het als zelfstandig volk te overleven en daarnaast ben je de helft van je bestaande volk kwijt.

Gelukkig doen de bijen het fantastisch! Ze hebben ruim voldoende voedsel in de omgeving en zijn al druk bezig honing te maken. In de honingkamer van het grootste volk zat zelfs al een klein beetje verzegelde honing die ik later dit voorjaar kan afnemen om te slingeren. Super!

Bij dat volk is dan ook een extra broedkamer geplaatst. Het ziet er prachtig uit: Imkeren met de nieuwsgierige paardjes uit de weide.

Nieuwsgierige paardjes met op de achtergrond de Coop

80.000 nieuwe inwoners in Odoorn

8 mei 2020 – De bijenkasten voor Coop Schippers in Odoorn zijn geplaatst. Vanmorgen in alle vroegte kwamen de bijenvolken met de imker mee en vonden ze hun nieuwe plek in de weide tegenover de supermarkt.

Vanaf die plek vliegen ze voortaan door heel Odoorn en omgeving op zoek naar nectar en stuifmeel. Ondertussen bestuiven ze talloze bloemen en helpen zo mee aan een verbetering van de biodiversiteit. Als toegift maken ze dan ook nog eens de lekkerste lokale honing van de nectar en het deel dat het volk niet zelf nodig heeft is hopelijk binnenkort al te verkrijgbaar bij de Coop van Jeroen Schippers.

Hieronder prachtige video van de plaatsing en een kleurrijke foto van vlak na de plaatsing. Kleurrijk door het lint waarmee de nieuwsgierige paardjes op afstand moeten worden gehouden en de opvallende kleur van de bijenkasten. Die kleuren zijn uitgezocht door de dochter van de imker…


Goed nieuws voor Odoorn

2 mei 2020 – Het is bijna zover. Vrijdag 8 mei staat gepland voor het plaatsen van 2 bijenkasten bij Coop Schippers in Odoorn. Daarmee krijgt het dorp er direct enkele tienduizenden bestuivers bij. De bijen komen eerst tegenover de supermarkt te staan en hebben hier alle ruimte. Vanaf de kasten vliegen de bijen door het hele dorp en helpen daar mee de biodiversiteit te verbeteren. Ze bestuiven namelijk vele bloemen van planten en bomen. Daar profiteert iedereen van!

Als het voorjaar verder gunstig weer blijft kunnen we daarnaast nog voor de zomer profiteren van lekkere lokale honing. Deze zal uiteraard exclusief verkrijgbaar zijn bij de Coop in Odoorn!

Populaire video:
Honing slingeren, gemaakt door de eigen bijen

Plaatsing van de bijenkasten bij de Coop in Odoorn

Lekkere honing
Nadat de honing heeft kunnen bezinken worden de laatste onzuiverheden handmatig verwijderd. Daarna kan de honing onbewerkt en zonder toevoegingen als puur product in potjes. Heerlijk!

Honing slingeren met de oogst uit de eigen bijenkasten van Coop!

Genieten van bijen in je tuin
Wat doen de bijen eigenlijk in de nacht? Nou, ze slapen niet, maar vliegen ook niet. In een groot volk zoals deze hangt een deel van de bijen zelfs buiten te ‘chillen’…
Bedrijvigheid bij het insectenhotel.

Wilde bijen en honingbijen vliegen samen in je eigen tuin. Zonder al te veel moeite herken je diverse soorten zoals metselbijen, wespbijen, hommels en honingbijen. Leuk om eens naar te zoeken in je eigen tuin!

Een leuk voorbeeld van de rol van bijen in je eigen tuin.
Begin september is de zonnebloem rijkelijk bestoven door diverse bijensoorten. De bestuiving heeft voor de bloem maar één doel en dat is voortplanting. Dit doet de zonnebloem door zaad te vormen, de ons welbekende zonnebloempitten. Inmiddels is het november en draagt de zonnebloem volop vrucht. Vogeltjes die al wat moeilijker voedsel vinden maken dankbaar gebruik van deze rijke voedselbron.
Zo dragen bijen heel concreet bij aan de lokale biodiversiteit.

Honingbij en wilde bij, samen op een zonnebloem

Even een dagje opletten in de tuin. In dit filmpje zie je een aardhommel, steenhommel, het vosje en heel even een honingbij. Vooral de Amerikaanse sering lokt enorm veel hommels en bijen, op een struik zoals hier te zien zoemt het de hele dag door.
Let ook op de klompjes met stuifmeel die de bijen verzamelen. Dit hangen ze aan hun speciaal gevormde achterpoten. Tegelijk slaan ze de nectar op in hun honingmaag en zo vliegen ze volgeladen terug naar ‘huis’ om voedsel voor aan het broed en de jonge bijen te bieden. Uiteraard elk met hun eigen leefwijze.

Tijdens de wintermaanden hebben de bijen van Coop Schippers Odoorn bij de imker op stal gestaan. Daar vlogen ze al vroeg uit.

Bij de imkerij
Het levert altijd mooie plaatjes op als er (eindelijk) weer eens sneeuw valt. De bijen zitten bij deze lage temperaturen op de wintertros en houden elkaar warm, van een pak sneeuw voor de deur worden de bijen dan ook niet warm of koud. Die blijven lekker binnen.

Voor de liefhebber: Op de imkerij heb ik een klein volkje staan. Deze komt van een afgekomen zwerm die ik in augustus nog heb geschept. Dat is erg laat in het jaar en mogelijk van een bijenkast afkomstig waar simpelweg te weinig voer in zat op dat moment. Een ‘hongerzwerm’.
Het volkje is doordat het al laat in het seizoen was erg klein gebleven, te weinig tijd om te groeien. Ik heb ze volop bijgevoerd tot diep in oktober en doordat de voerbak bovenop de ramen stond hebben de bijen wildbouw boven de ramen gebouwd. Nu zit de wintertros dus zowel tussen als boven de ramen. Hopelijk zijn ze sterk genoeg om de wintermaanden door te komen, dat weten we pas in het voorjaar.

Wat doen de bijen als het te warm en druk is in de kast?

Als je van bijen geniet kan je ze lokken. Zo veel als hier bij de imker zullen het er niet worden.