Honing slingeren

13 augustus – Hoewel het voorjaar koud was maakte de zomer alles weer goed voor de bijen. Er is volop gevlogen in Coevorden en nectar ingezameld. Van deze nectar hebben de bijen heerlijke honing gemaakt die geslingerd wordt. Dat zie je in deze video.

Uiteraard is deze pure lokale honing verkrijgbaar waar deze gemaakt is: Bij Jumbo René Kromkamp in Coevorden.


Honing gemaakt in Coevorden!

De bijenkasten van Jumbo René Kromkamp zijn helaas verhuisd naar de imkerij. Dit omdat enkele omwonenden geen goed gevoel hadden bij de bijenkasten op het dak van de Jumbo vlakbij.
Jammer natuurlijk.

De honing is uiteraard meeverhuisd. Wel gemaakt van nectar uit Coevorden. De bijen dikken deze nectar nu in tot honing en verzegelen deze daarna.

Zodra het grootste deel van de honing is verzegeld kan er honing worden afgenomen om te slingeren. Dat gaat de komende weken gebeuren en dan is deze heerlijke honing verkrijgbaar bij Jumbo Coevorden!


De bijen bestuiven in Coevorden

7 juni – Op hun zoektocht naar stuifmeel en nectar vliegen bijen van bloem naar bloem. Zo bestuiven ze vele bloemen!

Uiteraard slepen ze heel veel nectar mee naar de bijenkasten op het dak van de Jumbo. Daar slaan ze het op als honing, zoveel zelfs dat je straks kan genieten van honing uit eigen tuin!


Er glimt al honing in de honingkamers

31 mei – Eindelijk is het lekker weer geworden en de bijen vliegen nu dan ook volop! Ze hebben veel jonge bijen te verzorgen en daarom nectar en stuifmeel nodig. Dat is nu gelukkig in grote hoeveelheden te vinden want er staat van alles in bloei.

Alle nectar die de bijen niet direct nodig hebben wordt boven de broedkamer in de honingkamer van de bijenkast opgeslagen. Daar glimt nu de eerste honing en uiteraard hopen we die later dit jaar af te nemen en te kunnen slingeren.

Dat wordt alleen verantwoord gedaan, want de bijen moeten zelf natuurlijk niet zonder voedsel komen te zitten. Maar omdat het de bijen gemakkelijk wordt gemaakt door de verzorging die de imker geeft, hebben de bijen veel ‘tijd over’ die ze gebruiken om extra voedsel te zoeken. Zodoende bouwen de bijen in de loop van het jaar een veel grotere voorraad honing op dan ze zelf nodig hebben. Dat is dan probleemloos af te nemen.


Een update over de bijenvolken bij de Jumbo

17 mei – Leuk om te zien dat de bijenvolken op het dak van de Jumbo zich heel goed ontwikkelen, ondanks het koude voorjaar.

Er worden volop jonge bijen geboren waardoor het volk mooi groeit en ze verzamelen zelfs al heel veel nectar in de honingkamer. Als ze genoeg honing hebben gemaakt kunnen we straks uiteraard honing slingeren bij de Jumbo!


De eerste controle bij de bijen

6 mei – De bijen zijn een week geleden verhuisd naar het dak van de Jumbo in Coevorden. Het is de hele week koud geweest, dus ze hebben niet veel kunnen uitvliegen.

Ook voor de controle is het net te koud maar als imker wil je toch weten of er voldoende broed is om te groeien en of het volk voldoende voedsel vindt in de omgeving. Daarom een kort verslag van deze eerste controle in Coevorden.


Hallo Coevorden!

29 april – Daar zijn we dan. Bijna 100.000 nieuwe medewerkers voor Jumbo René Kromkamp in Coevorden. Wij komen helpen met bestuiven en dragen bij aan een betere biodiversiteit. Uiteraard maken we ook de lekkerste honing. Dat doen we op het dak van de Jumbo aan de Ing. A. Vonkweg, daar wonen we namelijk.

Hier de video van onze verhuizing en lees alles over hoe we verder aan het werk zijn en wat de imker bij ons doet op deze pagina!


Hoera! De bijen staan op het dak

29 april – René Kromkamp heeft twee Jumbo’s in Coevorden en bij beide winkels is nu lekkere Drentse tuinhoning te koop. Ondertussen wordt er vanaf vandaag ook eigen honing gemaakt, door bijen op het dak van de Jumbo aan de Vonkweg.

Er is nog een mooi filmpje van de plaatsing in de maak en deze volgt binnenkort, hierbij alvast een fraaie foto van de nieuwe bewoners op het dak en de media welke uiteraard ook graag een kijkje op het dak kwam nemen!

Door de plaatsing is Coevorden ineens vele tienduizenden bestuivertjes rijker. Deze gaan helpen in de weide omgeving en dragen direct bij aan een verbetering van de biodiversiteit. Dat is iets waar Jumbo – als bedrijf dat middenin de samenleving staat – graag aan bij draagt!

Als je vragen hebt over de plaatsing van de bijen kijk dan even bij de vaak gestelde vragen of stuur een mail naar de imker.


Een duurzame boodschap in Coevorden

9 april 2020 – Of het nu gaat om een beter dierenwelzijn, het tegengaan van voedselverspilling, energiezuinige winkels en vrachtwagens, of klanten helpen om gezonder te eten en te leven. Als supermarkt staat Jumbo middenin de samenleving en voelen wij ons verantwoordelijk voor de wereld rondom ons, nu en in de toekomst. Dichtbij en verder weg.

Bij alles wat we doen, hebben we oog voor mens, dier en milieu. Daarom plaatsen we deze maand bijenkasten op onze winkel in Coevorden aan de Ingenieur Arjen Vonkweg. De imker zorgt voor de bijen en de bijen zorgen voor bestuiving in de buurt, verbetering van de biodiversiteit en daarmee meer leven in de omgeving. Daar profiteert heel Coevorden van en u merkt het in uw tuin. Bovendien maken de bijen lekkere honing. Honing uit uw eigen tuin! Op deze website leest u hier alles over.

Helpt u ons mee? In de winkel verkopen we nu zakjes bloemenzaad. Een biologisch mengsel voor bijen en vlinders. Door deze zaadjes te zaaien helpt u de bijen straks voldoende nectar en stuifmeel te vinden. Bovendien wordt u beloond met prachtige bloemen in uw tuin en u helpt direct met een bijdrage om de plaatsing van de bijenkasten mogelijk te maken.

Zo zoemen we straks mooi de zomer in! Als u hier vragen over heeft, stel ze gerust bij ons in de winkels of via facebook: Jumbo EDS Plein of Jumbo Ing. Arjen Vonkweg


Populaire video:
Hallo Coevorden!

Genieten van bijen in je tuin
Bedrijvigheid bij het insectenhotel.

Wilde bijen en honingbijen vliegen samen in je eigen tuin. Zonder al te veel moeite herken je diverse soorten zoals metselbijen, wespbijen, hommels en honingbijen. Leuk om eens naar te zoeken in je eigen tuin!

Een leuk voorbeeld van de rol van bijen in je eigen tuin.
Begin september is de zonnebloem rijkelijk bestoven door diverse bijensoorten. De bestuiving heeft voor de bloem maar één doel en dat is voortplanting. Dit doet de zonnebloem door zaad te vormen, de ons welbekende zonnebloempitten. Inmiddels is het november en draagt de zonnebloem volop vrucht. Vogeltjes die al wat moeilijker voedsel vinden maken dankbaar gebruik van deze rijke voedselbron.
Zo dragen bijen heel concreet bij aan de lokale biodiversiteit.

Honingbij en wilde bij, samen op een zonnebloem

Even een dagje opletten in de tuin. In dit filmpje zie je een aardhommel, steenhommel, het vosje en heel even een honingbij. Vooral de Amerikaanse sering lokt enorm veel hommels en bijen, op een struik zoals hier te zien zoemt het de hele dag door.
Let ook op de klompjes met stuifmeel die de bijen verzamelen. Dit hangen ze aan hun speciaal gevormde achterpoten. Tegelijk slaan ze de nectar op in hun honingmaag en zo vliegen ze volgeladen terug naar ‘huis’ om voedsel voor aan het broed en de jonge bijen te bieden. Uiteraard elk met hun eigen leefwijze.

Tijdens de wintermaanden hebben de bijen van Coop Schippers Odoorn bij de imker op stal gestaan. Daar vlogen ze al vroeg uit.

Bij de imkerij
Het levert altijd mooie plaatjes op als er (eindelijk) weer eens sneeuw valt. De bijen zitten bij deze lage temperaturen op de wintertros en houden elkaar warm, van een pak sneeuw voor de deur worden de bijen dan ook niet warm of koud. Die blijven lekker binnen.

Voor de liefhebber: Op de imkerij heb ik een klein volkje staan. Deze komt van een afgekomen zwerm die ik in augustus nog heb geschept. Dat is erg laat in het jaar en mogelijk van een bijenkast afkomstig waar simpelweg te weinig voer in zat op dat moment. Een ‘hongerzwerm’.
Het volkje is doordat het al laat in het seizoen was erg klein gebleven, te weinig tijd om te groeien. Ik heb ze volop bijgevoerd tot diep in oktober en doordat de voerbak bovenop de ramen stond hebben de bijen wildbouw boven de ramen gebouwd. Nu zit de wintertros dus zowel tussen als boven de ramen. Hopelijk zijn ze sterk genoeg om de wintermaanden door te komen, dat weten we pas in het voorjaar.

Wat doen de bijen als het te warm en druk is in de kast?

Als je van bijen geniet kan je ze lokken. Zo veel als hier bij de imker zullen het er niet worden.