Volop bestuiving bij de blauwe bes

8 mei – Leuk te zien hoe zowel hommels als bijen op zoek gaan naar nectar bij de bloeiende blauwe bes.

Zo bestuiven ze onbewust de vele bloemen zodat de struiken straks vol met bessen zitten!

Tegelijk maken de honingbijen van de nectar natuurlijk heerlijke honing…


Blije bijen bij de Marwijkshof

4 mei – Na een koud voorjaar wordt het eindelijk wat warmer. Daar profiteren de bijen volop van want overal staan de bloemen in bloei. Zo ook de bloesem aan de bessenstruiken van de Marwijkshof.

Tijd om eens een kijkje in de bijenkast te nemen, zouden de bijen al weer lekkere honing maken?


Een koude winterdag in Marwijksoord

14 december – Als het enige tijd koud genoeg is geweest stopt de koningin met het leggen van eitjes.

Dan volgt er een moment zonder broed in het bijenvolk dat geschikt is voor een behandeling tegen mijten. Deze behandeling voer je als imker zo snel mogelijk uit om de bijen zo min mogelijk te verstoren.

Uiteraard verstoor je ze toch, maar je kunt ook even kijken hoe het met de volken gaat. Dit volk bij het fruitbedrijf en Landwinkel in Marwijksoord doet het uitstekend!


Bestuiving èn honing in Marwijksoord

28 april – De bijen profiteren volop van het mooie weer om te vliegen en het rijke menu aan voedsel in Marwijksoord.

Nu bij het fruitbedrijf de bloesem volop bloeit is er enorm veel voedsel beschikbaar en de bijen halen het graag op. Zoveel zelfs dat de eerste honingkamers al gevuld raken 🙂


Het voorjaar komt in Marwijksoord

15 april – We hebben al een paar lekker warme voorjaarsdagen gehad, maar het is erg wisselend. Tijdens deze controle was het een koude dag. De verwachting is dan dat alle bijen binnen zitten….


Winter in Marwijksoord

3 januari – Het is in de winter vrij rustig bij de bijen. Ze vliegen op een warmere dag enkel naar buiten om te ontlasten en dan snel weer terug. Zodra de koningin weer eitjes gaat leggen maken de bijen het in de kast wel 35 graden warm!

Toch is het rond de jaarwisseling tijd om de kast even te openen. De bijen krijgen dan een behandeling om de varoamijt te bestrijden. Door deze mijten worden veel ziekten overgedragen in het bijenvolk. Wanneer het enkele dagen koud is geweest ben je er als imker vrij zeker van dat er even geen eitjes zijn gelegd door de koningin en dat is het ideale moment.
Dan wordt de bijenkast even open gemaakt, de behandeling uitgevoerd en de kast snel weer gesloten. Zo verliezen de bijen zo min mogelijk van hun warmte.
Daarna laat je ze tot het voorjaar beter met rust.


Honing slingeren!

31 juli – De bijen bij het fruitbedrijf zijn natuurlijk erg nuttig voor de bestuiving, maar wat het helemaal leuk maakt is dat ze ook enorme hoeveelheden honing maken! Deze wordt geslingerd met klanten en gasten van de Landwinkel bij het fruitbedrijf zelf. Leuk en leerzaam natuurlijk.

De komende drie zaterdagen kan je zelf meehelpen slingeren. Aanmelden kan via de facebookpagina van fruitbedrijf landwinkel Goense.


De bramen bloeien in Marwijksoord

24 juni – Bij een fruitbedrijf zoals fruitbedrijf Landwinkel Goense is uiteraard voldoende voedsel voor de bijen te vinden. Zo bloeit sinds eind juni de braam volop en de bijen weten deze goed te vinden. De honingkamers worden dan ook in rap tempo gevuld!

En dat levert uiteraard een prachtig en uniek lokaal product voor in de Landwinkel.


Volop bestuiving op het fruitbedrijf

3 juni – Volop gezoem bij de bessenstruiken van het fruitbedrijf! Alles wat bloeit wordt gretig bezocht door de inmiddels bijna 200.000 zoemende medewerkers.

De bijen vliegen af en aan om alle nectar op te slaan in hun bijenkasten.
Prachtig om te zien!

En zonder het te beseffen bestuiven de bijen alle fruitstruiken tijdens hun zoektocht. Hun bijdrage voor een mooie oogst, zowel van fruit als honing.


Hoe gaat het met de bijen in dit koude voorjaar?

27 april – De bijenvolken staan nu enkele weken bij fruitbedrijf Landwinkel Goense. Koude weken!

Het voorjaar komt maar langzaam op gang en daardoor groeien de bijenvolken minder hard dan in warmere jaren. Gelukkig is het een paar dagen lekker geweest en hebben de bijen goed kunnen uitvliegen op zoek naar stuifmeel en nectar voor de jonge bijen.

Als imker wil ik nu controleren of ze voldoende voer binnenhalen, al een mooie hoeveelheid broed in de kast hebben om te groeien en natuurlijk of ze al wat extra honing opslaan die we hopelijk later dit voorjaar kunnen afnemen! In dit filmpje een kleine impressie van wat je ziet op een raam met bijen in de kast.


200.000 nieuwe medewerkers voor Fruitbedrijf landwinkel Goense

29 maart – Sinds deze week wordt een deel van de werkzaamheden op het fruitbedrijf annex landwinkel van de familie Smid uitgevoerd door een klein leger nieuwe medewerksters. Door het plaatsen van een viertal bijenkasten op het terrein vliegen er ineens vele tienduizenden kleine bestuivers rond. Dit draagt bij aan de natuurlijke bestuiving van de vele fruitstruiken en -bomen die bij de landwinkel staan.

Deze honing wordt zodra deze beschikbaar is uiteraard aangeboden in de landwinkel en als het weer meezit kan dat al in het voorjaar gebeuren.

Het lijkt er op dat de bijen het erg naar de zin hebben met zoveel aanbod van bloesem waar ze nectar en stuifmeel verzamelen voor de jonge bijen in de kast. Ze vliegen af en aan en bij hogere temperaturen zoals begin deze week is het dan ook een drukte van belang rondom de bijenkasten.

Door het grote aanbod aan voedsel voor de bijen is er waarschijnlijk veel honing verantwoord af te nemen, zonder het bijenvolk tekort te doen. De imker is gedurende het voorjaar en in de zomer zoveel als mogelijk op de donderdagmiddagen aanwezig bij de bijenkasten. Bezoekers van de landwinkel en het fruitbedrijf mogen hem altijd benaderen om vragen te stellen of zelfs een keer mee te kijken. Daarnaast maakt de imker frequent korte filmpjes van zijn werkzaamheden welke via deze website en facebook te volgens zijn.


Populaire video:
Plaatsing van de bijenkasten in Marwijksoord

Genieten van bijen in je tuin
Wat doen de bijen eigenlijk in de nacht? Nou, ze slapen niet, maar ze vliegen ook niet. In een groot volk als deze hangt een deel van de bijen zelfs lekker buiten te ‘chillen’…
Bedrijvigheid bij het insectenhotel.

Wilde bijen en honingbijen vliegen samen in je eigen tuin. Zonder al te veel moeite herken je diverse soorten zoals metselbijen, wespbijen, hommels en honingbijen. Leuk om eens naar te zoeken in je eigen tuin!

Een leuk voorbeeld van de rol van bijen in je eigen tuin.
Begin september is de zonnebloem rijkelijk bestoven door diverse bijensoorten. De bestuiving heeft voor de bloem maar één doel en dat is voortplanting. Dit doet de zonnebloem door zaad te vormen, de ons welbekende zonnebloempitten. Inmiddels is het november en draagt de zonnebloem volop vrucht. Vogeltjes die al wat moeilijker voedsel vinden maken dankbaar gebruik van deze rijke voedselbron.
Zo dragen bijen heel concreet bij aan de lokale biodiversiteit.

Honingbij en wilde bij, samen op een zonnebloem

Even een dagje opletten in de tuin. In dit filmpje zie je een aardhommel, steenhommel, het vosje en heel even een honingbij. Vooral de Amerikaanse sering lokt enorm veel hommels en bijen, op een struik zoals hier te zien zoemt het de hele dag door.
Let ook op de klompjes met stuifmeel die de bijen verzamelen. Dit hangen ze aan hun speciaal gevormde achterpoten. Tegelijk slaan ze de nectar op in hun honingmaag en zo vliegen ze volgeladen terug naar ‘huis’ om voedsel voor aan het broed en de jonge bijen te bieden. Uiteraard elk met hun eigen leefwijze.

Tijdens de wintermaanden hebben de bijen van Coop Schippers Odoorn bij de imker op stal gestaan. Daar vlogen ze al vroeg uit.

Bij de imkerij
Het levert altijd mooie plaatjes op als er (eindelijk) weer eens sneeuw valt. De bijen zitten bij deze lage temperaturen op de wintertros en houden elkaar warm, van een pak sneeuw voor de deur worden de bijen dan ook niet warm of koud. Die blijven lekker binnen.

Voor de liefhebber: Op de imkerij heb ik een klein volkje staan. Deze komt van een afgekomen zwerm die ik in augustus nog heb geschept. Dat is erg laat in het jaar en mogelijk van een bijenkast afkomstig waar simpelweg te weinig voer in zat op dat moment. Een ‘hongerzwerm’.
Het volkje is doordat het al laat in het seizoen was erg klein gebleven, te weinig tijd om te groeien. Ik heb ze volop bijgevoerd tot diep in oktober en doordat de voerbak bovenop de ramen stond hebben de bijen wildbouw boven de ramen gebouwd. Nu zit de wintertros dus zowel tussen als boven de ramen. Hopelijk zijn ze sterk genoeg om de wintermaanden door te komen, dat weten we pas in het voorjaar.

Wat doen de bijen als het te warm en druk is in de kast?

Als je van bijen geniet kan je ze lokken. Zo veel als hier bij de imker zullen het er niet worden.