Tuinhoning

De bijenkasten staan bij of op het dak van een supermarkt of bedrijf in jouw buurt. De bijen vliegen zo’n 2 tot 3 kilometer rondom de kast op zoek naar nectar en stuifmeel. Daardoor komt de honing onder andere uit je eigen tuin met bloemen. Super lokaal!

Op het etiket staat dan ook niet zoiets als: “Gemengde EU en niet EU honing”, wat niks anders wil zeggen dan dat de honing van over de hele wereld komt. Jouw eigen plaatsnaam staat op het etiket. Dat is immers de locatie waar de honing is gemaakt.

QR-code

Op de potten Tuinhoning en andere Tuinhoning producten staat een QR-code. Door deze code te scannen kom je direct op deze website en hier vind je filmpjes over de bijen die de honing maken, over het plaatsen van de bijenkasten, over het werk van de imker en het slingeren van de honing.

Meer dan honing

Er zijn vele andere Tuinhoning producten. Door het kopen van deze producten maak je het mogelijk om de bijenkasten te plaatsen. Super dus als je die aanschaft!
Deze zijn verkrijgbaar in de supermarkten die bijenkasten hebben geplaatst en in de Tuinhoning webwinkel.

Je bent dan niet alleen goed bezig maar kunt er uiteraard ook heerlijk van genieten.
Lekkere regionale, Drentse honing, gezellig brandende waskaarsjes, heerlijke honingsnoepjes of natuurlijk een tuin vol mooie bloemen!

Honingsnoepjes gevuld
Drentse bloemenhoning 250
Waskaarsjes
Propoliszalf
Drentse bloemenhoning 450
Honingsnoepjes melkgevuld
Waskaarsen
Honing kruiden wijn
Bloemenzaadjes

Vooral de bloemenzaadjes zijn goed voor de lokale biodiversiteit. Je helpt namelijk op 3 manieren mee:
1. Meer bloemen in de wijk zorgt voor meer (wilde) bijen, vlinders en insecten.
2. Per verkocht zakje bloemenzaadjes wordt minimaal €1,- besteed aan het mogelijk maken van bijenkasten in jouw buurt.
3. De bijen die er vliegen help je om gemakkelijk nectar te vinden. Daarvan maken ze natuurlijk de lekkerste honing!

De zakjes bloemenzaad die onder het Tuinhoning merk te koop zijn bestaan uit een biologisch mengsel van zaden. De zogeheten Tübinger mix.

De zaadjes uit het zakje kan je het best in het voorjaar zaaien, bij voorkeur in april of mei in de volle grond op een half zonnige tot zonnige plaats. Uitstrooien over losse aarde, ligt aandrukken, bedekken met wat aarde en voldoende nat houden in de eerste weken. Binnen twee weken zie je de zaadjes kiemen en heb je wekenlang kleurrijke bloemen waar veel bijen en andere insecten op af zullen komen!

Workshops

Let ook op de activiteiten!
Zodra er door de imker honing kan worden afgenomen van de bijenkasten wordt deze geslingerd. Het slingeren van de honing is erg leuk en daar kan je gewoon bij helpen. De imker slingert wanneer dat mogelijk is de honing in de supermarkt of bij het bedrijf. Je ziet dan de raampjes met honing uit de bijenkasten die op het dak of in de buurt staan en kunt meehelpen deze te ontzegelen en daarna de honing er uit te slingeren in de honingslinger. Uiteraard kan je dan gelijk je eigen pot, zelf geslingerde, Tuinhoning aanschaffen!

Daarnaast zijn er mogelijkheden om met de imker mee te gaan op het dak en bij de bijen te kijken of om eens je eigen waskaarsjes te maken. Dat is toch even anders dan het normale boodschappen doen.